SinArts

RÉS 2024 - Pályázz és dönts! - Jelentkezési határidő: április 29.
RÉS – A SÍN kísérleti részvételi támogatási programja

A program kiinduló pontja maradt, ami volt: A SÍN 3.000.000 Ft-os támogatási keretet ír ki nyílt pályázati felhívásban minden, a kortárs, független előadóművészetben aktív szabadúszó művész, művészeti menedzser, művészeti kollektíva, szervezet számára.

A RÉS menetrend összefoglalása:
2024. április 2. – pályázati kiírás
2024. április 29. 20h – beadási határidő
2024. május 25. 9-18h és május 26. 9h-14h – RÉS/DÖNTÉS nap
2025. május 24. RÉS/MUSTRA nap

Azok számára, akik az elmúlt két évben figyelemmel kísérték a RÉS programot, nem lesz meglepetés, hogy a kiírást idén megint kicsit módosítottuk.

Mivel lehet pályázni?
Bármilyen szakmai tervvel, programmal ami 2025. április 30-ig megvalósítható – bármi ami közvetve vagy közvetlenül járul hozzá művészek, művészeti kollektívák, az előadóművészeti terület megtartásához, fejlődéséhez. Tényleg bármilyen szakmai, a művészeti munkát, a területet támogató program, az alábbi két szempont figyelembevételével:

1. 2024-ben – ahogy az tavaly is szabály volt – közvetlenül produkció létrehozására, színpadra állítására, forgalmazására irányuló tervek nem vehetnek részt a RÉS programban. Produkciókat támogató, előkészítő programokkal továbbra is lehetséges pályázni. Ennek oka egyrészt, hogy ha túl nagy számú pályázat érkezik be, a résztvevők számára hatalmas feladat minden pályázatot előzetesen megismerni (így is az), másrészt az, hogy a 2022-es döntésben a 42 programterv közül 28 új produkció létrehozásáról vagy forgalmazásról szólt, és ezek mind kiestek a döntési folyamatban – a résztvevők úgy gondolták, hogy ha egyre szűkösebben is, de ezekre a célokra vannak egyéb kiírások. A pályázatokat a SÍN munkatársai ebben a vonatkozásban a beérkezést követően nem vizsgálják, hiszen a döntés tartalmi részében mi nem veszünk részt.

2. Ez pedig az idei újításunk: a SÍN 2023-ban elindította Szitakötő elnevezésű fenntarthatósági programját. Ezen belül öt területen vizsgáljuk és teszünk kisebb-nagyobb lépéseket jobb fenntarthatóságunk érdekében. Az öt kategória az alábbi: művészeti, társadalmi, emberi, ökológiai és gazdasági.
Bővebb információ arról, hogy mit is gondolunk mi ezekről a kategóriákról:
https://sinarts.org/szitakoto-program/

A honlapunkon és közösségi média felületeinken egy videó sorozatot teszünk közzé az öt fenntarthatósági területről, arról, hogy mi hogyan gondolkodunk erről. A fenntarthatóság témája csak egy szempont, amit megfontolásra javasolunk pályázáskor. A korábbi évekhez hasonlóan, a pályázatok beadása után a résztvevőktől online formában gyűjtjük össze, majd a résztvevők szavazással választják ki az általuk legfontosabbnak ítélt három értékelési szempontot. Negyedik szempontként pedig mi a fenntarthatóságot emeljük be az értékelési folyamatba.
Várjuk azokat a programterveket, melyek ezekben a fenntarthatósági kategóriákban (akár csak egyben, akár többen is) terveznek fejlesztést. Természetesen, ahogy a korábbi években, most is a pályázókra/résztvevőkre bízzuk, hogy ez a szempont mennyire fontos az értékelésben, és melyik programterveket ítélik majd támogatandónak.

Ki pályázhat?
Bárki – magánszemély vagy jogi személy, aki/amely előadóművészettel foglalkozik, és tevékenységét alapvetően Magyarországon folytatja. Fontos azonban, hogy a nyertes pályázókkal a SÍN együttműködési szerződést köt a program megvalósítására, ehhez a programgazda kell rendelkezzen egyéni vállalkozással, szervezettel, céggel, amely a SÍN szerződni tud.
Ki dönt?
Hát pont ez a lényeg: a teljes 3.000.000 Ft-os összeg felosztásáról azok és csak azok döntenek, akik pályázatot adtak be – azzal a megkötéssel, hogy akár egy személy akár művészeti kollektíva, szervezet pályázott, egy pályázat egy szavazattal fog majd részt venni a döntési folyamatban.
Mennyi pénzt lehet nyerni?
10 Ft és 3.000.000 Ft között bármennyit. A pályázók közössége dönt majd, hogy a fennálló keret erejéig hány program, elképzelés kap támogatást. A beadott támogatási igényt tekintjük kiindulópontnak, tehát a pályázatok vagy elnyerik a teljes igényelt összeget vagy nem.

Mit kérünk, ha pályázatot adsz be?

 • Járulj hozzá, hogy pályázatodat megosszuk az összes többi pályázóval egy google drive-on azzal a megkötéssel, hogy a pályázati anyagokat mindenki bizalmasan kezeli, azokat harmadik fél számára át nem adja, és azok tartalmát nem használja fel semmilyen egyéb célra.
 • Vegyél részt 2024. május 25-én 9h és 18h, és május 26-án 9h és 14h között a RÉS/DÖNTÉS napokon a SÍN Művészeti Központban (1132 Budapest, Gyutacs u. 10.) – a döntési folyamatban és a programban csak akkor tudsz részt venni, ha ezen másfél napon végig jelen vagy. (A benyújtott pályázatok számától függően lehet, hogy május 25-én a teljes prezentációs és döntési folyamatot lebonyolítjuk, amennyiben 30-nál több pályázat érkezik be, a prezentációkra május 25-én, a döntésre pedig május 26-án kerül sor.) Fontos: abban az esetben is ha kollektíva, csapat pályázik pályázatonként egy fő tud részt venni a döntésben a helyszűke miatt, és a viták, döntések kiegyensúlyozottsága érdekében.
 • 2024. április 30. és május 24. között lesz lehetőséged megismerni a többi pályázatot. Kérjük, hogy olvasd el az összes pályázatot, készülj fel a döntési napra. Kezeld bizalmasan a pályázó társaid által megosztott ötleteket, terveket.
 • Kérjük, hogy a RÉS/DÖNTÉS napon maximum 5 percben szóban is prezentáld a megpályázott programot, és legyél nyitott az erről való diskurzusra.
 • A megvalósítás során vegyél részt a RÉS programról való kommunikációban (ennek a részleteit majd közösen, a döntés után pontosítjuk), adj lehetőséget arra, hogy a nyertes programokat követhessük, kommunikálhassunk róluk.
 • Számítunk rád a 2025. május 24-én a SÍN-ben a RÉS/MUSTRA napon a SÍN Művészeti Központban (1132-Budapest, Gyutacs u. 10.) 10h és 15h között ahol a nyertes pályázók megosztják a RÉS teljes közösségével (ebbe minden, a pályázatban résztvevőt beleértünk), hogy a tervhez képest hova jutott el a program, mik a tanulságok, milyen jövőbeli tervek vannak. Ezen az alkalmon szeretnénk majd beszélni a RÉS folytatásáról, a program fejlesztési lehetőségeiről is, amennyiben a jövő évi pénzügyi keretünk engedi – mi azon leszünk, hogy a RÉS folytatódjon.

Hogyan lehet pályázni:
A linken található adatlap kitöltésével:
https://forms.gle/MoL3Lh5c3wGTNgsf8
A pályázatokat 2024. április 29. 20h-ig várjuk

Amit a SÍN vállal:

 • A pályázatok befogadását, megosztását a pályázók között legkésőbb 2024. április 30. 16h-ig.
 • Módszertan biztosítását a prezentációs és döntési folyamathoz (a SÍN munkatársai a pályázatokról való döntésben nem vesznek részt, csak az ehhez szükséges keretet biztosítják)
 • A megvalósuló programok kommunikációját a SÍN felületein
 • A közösség által meghatározott támogatási összegek kifizetését a nyertes pályázóval való szerződéskötést és a számla befogadását követően (az elnyert pályázati összeg 50%-át a program kezdetén, további 40%-ot program megvalósítása folyamán, és a fennmaradó 10%-ot az adott program lezárultával fizetjük ki a számviteli törvény előírásaiból adódóan – az ütemezésről egyenként a nyertes pályázókkal közösen, a programok ütemezése alapján döntünk).
 • A RÉS/DÖNTÉS és RÉS/MUSTRA napok megszervezését, lebonyolítását (kávéval, idény gyümölccsel)

Mi a célunk mindezzel?

 • Szeretnék közösen kitalálni, megismerni, fejleszteni és kipróbálni az eddig ismertektől eltérő forráselosztási módszereket és rendszereket
 • Teret adni a kísérletezésnek – nem csak a művészeti, hanem az azokat kiegészítő, támogató folyamatokban is
 • Közösen gondolkozzunk a fenntarthatóságról – nem csupán a zöld környezetvédelem tekintetében, hanem a többi területen is, hogy fenntarthassuk szakmánkat, motivációnkat,
 • Az együttműködés bátorítása a versenyhelyzet helyett, egymásért vállalt felelősségünk megélése, fejlesztése
 • Hogy közösen tanuljuk a tervekről, programokról való szakmai diskurzust

És még néhány fontos infó:

 • A pályázati keret összegét a SÍN Művészeti Központ saját forrásából, bevételeiből biztosítja.
 • Ahogy korábban is a jövőben a RÉS programot a résztvevőkkel közösen, egymástól tanulva finomítjuk, tökéletesítjük, rugalmasan alkalmazkodva a területen felmerülő igényekhez, együtt tanulva a részvételi döntési folyamatok hullámhegyeiről és völgyeiről.
 • Éppen ezért minden észrevételre, javaslatra, kérdésre nyitottak vagyunk, keressétek bátran Rácz Anikó projektvezetőt email-ben a racz@sinarts.org címen.
A RÉS programról

2022-ben a SÍN Művészeti Központ elindította a magyarországi előadóművészeti területen egyelőre egyedülálló, innovatív, részvételi finanszírozási programját RÉS címmel.

Mi is az a közösségi finanszírozás?
A közösségi finanszírozás több, különböző finanszírozási modell gyűjtőneve, melyekben a közös pont az, hogy a rendelkezésre álló pénzügyi forrásról az a közösség dönt, akik a megítélt összegek kedvezményezett köréhez tartoznak.

Hogyan valósul ez meg ez az elv a RÉS esetében?
A független, kortárs előadóművészet területén működő SÍN Művészeti Központ 2022 elején 3 millió forint támogatási keretet hirdetett meg nyílt pályázati felhívásban. A kiírás szerint a pályázatban résztvevők minden pályázati anyagot elolvastak. A SÍN munkatársai a döntési folyamatot, annak keretrendszerét dolgozták ki és vezették le csoport facilitációs módszertanra alapozva, a döntésben nem vettek részt. A pályázók közössége – 2022-ben harminchat résztvevő – egy egynapos workshop-jellegű munkában végül öt programot választott ki a pályázatok közül különböző összegekben való támogatásra, mely összeget a pályázatok a beadáskor tartalmaztak. Izgalmas és csodálatos nap volt ez a SÍN és a döntési folyamatban résztvevők számára is. Rengeteget tanultunk egymástól, a demokratikus és transzparens döntési folyamatok felszabadító erejéről.

Miért hoztuk létre a RÉS programot?
A program elindításával több direkt és indirekt célunk volt:
– Alternatív támogatási rendszerek megismerése, fejlesztése és terjesztése (nem csak) a hazai előadóművészeti területen
– A többnyire pályázói oldalon dolgozó művészek számára lehetőség arra, hogy pályázatokat olvashassanak és értékelhessenek
– A nem hierarchikus rendszerek új formáival, megoldásaival való kísérletezés
– Egymás iránt vállalt felelősségünk fejlesztése
– Az együttműködésre való nyitottság bátorítása, ennek megélésére való lehetőség akár versenyhelyzetben is
– Vitakultúra fejlesztése
– Demokratikus, transzparens döntési folyamatok megismerése, terjesztése

Mit tanultunk az első évből?
Elsősorban azt, hogy valami fontosat, különlegeset hoztunk létre, amelyet – hacsak a szűk szakmánkban is – rendkívüli visszhang kísért. Ez megerősített minket abban, hogy a RÉS programot 2023-ban is folytatnunk, fejlesztenünk kell.
Ha egy folyamatot alaposan megtervezünk, annak minden részletét megosztjuk az érintettekkel, és azt következetesen végigvisszük akkor egy olyan biztonságos teret hozunk létre, amelyben minden résztvevő kíváncsi, támogató és együttműködő tud maradni.
Egy olyan döntés, amely mögött meghúzódó érvek és mérlegelések minden résztevő számára érhető, világos és követhető – még akkor is ha az egyén számára nem feltétlenül kedvező – mindenki számára elfogadható és támogatható.

A 2023-as RÉS program támogatottjairól röviden

A STEREO AKT társulat új fejezetet nyit: Művház néven új kulturális műhelyet és közösségi teret nyitunk a 8. kerületben, ami próbaterem, közösségi iroda és találkozóhely lesz, elsők közt a májusban megrendezésre kerülő STEREO10 Fesztivál bázisa is lesz.

Célunk egy magyar kortárs cirkusz fesztivál elindítása, ami évente kerül majd megrendezésre. Tapasztalataink szerint a legnagyobb hiányosság a magyar újcirkusz szférában, hogy az elkészült produkciók nem kapnak elég nyilvánosságot és továbbjátszási lehetőséget.

A nemzetközi előadóművészeti oktatásba bekapcsolható, akkreditálható, egyetemi MA képzés előkészítése. Curriculum kidolgozása, a nemzetközi curriculumokkal való kompabilitás megteremtése. A fenntartható működés kidolgozása, nemzetközi kapcsolatok kialakítása, a leendő pályázati anyagok előkészítése

Célunk egy láthatósági felület (adatbázis) létrehozása, amelyen keresztül kizárólag mozgással foglalkozó alkotók, előadók közvetítését végezhetjük a film- és reklám iparban, valamint a motion capture gyártásban.

3 napos szakmai-, networking- és színházi fesztivál, kapcsolódási fórum a szakma, a pályakezdő drámaírók, és a kortárs irodalom iránt érdeklődő közönség számára.

A 2022-es RÉS program támogatottjai

Dobos Eszter és Trömböczky Napsugár (Femini) művészeti kutatása, melynek fókusza a kollektív emlékezet megszerkesztése a személyes történelem feldolgozásán keresztül.
Központi témájuk a rendszerváltás – bár 30 évvel ezelőtti, meghatározó történelmi esemény, a köztudatban, köztereken, ünnepségeken mégsincs kiemelt helye. A kutatás keretein belül kreatív emlékgyűjtést szerveznek, a rendszerváltást megélt civilek bevonásával. Céljuk egy színes archívum létrehozása (interjúk, audio és videós anyagok, tárgyi emlékek, kérdőívek), és a feldolgozáshoz megfelelő művészeti forma megtalálása. Az anyagok gyűjtésének egyik inspirációja az iskolai emlékünnepek hagyománya (illetve annak kritikája) – hogyan állna össze az a műsor, amit március 15-höz, vagy az ‘56os forradalomhoz hasonlóan, a rendszerváltásról állítanak össze?
A RÉS által odaítélt támogatás: 350 000 Ft.

A SZOME (Szomatikus Oktatásért és Mozgásért Egyesület) 2022. 10. 22-i, első nyílt napjára kapott támogatást a RÉS pályázóitól.
Egész napos szakmai programjukon sajátélményű tapasztalási lehetőséget kínálnak a testtudati fókuszú mozgás, a szomatikus szemlélet megismeréséhez.
Változatos programok (workshop, előadás, performansz) keretében biztosítanak lehetőséget a test- tapasztalásra, információgyűjtésre, hatékony és biztonságos mozgásra. Meggyőződésük, hogy a szomatikus szemlélet az egyének, előadók és művészi kollektívák munkáját is gazdagítja. A nyílt napon bemutatkozik 14 fős közösségük tagjai nagy részben 35 év alatti résztvevők, négyen doktori képzésben vesznek rész, többen a kortárs tánc irányából érkeztek, gyakorló előadók, terapeuták. Céljuk, hogy megteremtsük a szomatikus mozgás és oktatással kapcsolatos a szakmai párbeszéd, a jó gyakorlatok megosztásának kereteit.
A RÉS által odaítélt támogatási összeg: 442 000 Ft.

A Prevenciós Puttony, Gaál Júlia és Kovács Bence programjának fő célja az egészségügyi edukációs hiányosságok csökkentése, megszüntetése az előadóművészeti szférában dolgozók, illetve tanulók számára.
A program ezt a célt, egy a táncszakma igényeire szabott komplex, holisztikus szemlélet alapján összeállított workshop-sorozat megtartásával kívánja elérni. Ennek a tudásanyagnak az elsajátításával, a résztvevők önállóvá válnak saját egészségük megőrzésében, és egy magasabb szintű tudatossággal tudnak viszonyulni saját testükhöz és annak igényeihez. A workshopok októberben és novemberben valósulnak meg a SÍN-ben.
A RÉS által odaítélt támogatási összeg: 660 000 Ft.

Csuzi Márton, Dobos Eszter és Nagy Emese (Flying Bodies&Gondolat Generátor) programjának célja egy projekt alapító dokumentum létrehozása, mely a megvalósítási tervét tartalmazza, egy edukatív célú, online platform kialakításának.
A platform egy streaming szolgáltatás, elsősorban vidéki közép- és általános iskolák számára. Az oldalon, a budapesti tánc programokat kínáló színházak online repertoárjai találhatók meg, kiegészítő, a befogadást és az aktív feldolgozást segítő anyagokkal együtt.
A RÉS által odaítélt támogatási összeg: 600 000 Ft.

Az Under500 (szabadúszó, a kortárs művészet területén mozgó művészekből álló kollektíva) fesztivál a kísérletező, műfaji határokon átívelő magas minőséget képviselő produkciók platformja.
A performatív művészetek, a képző- és zeneművészet legfrissebb tendenciáit a kortárstánc színtér szemszögéből mutatja be. Céljuk az új kifejezésformák népszerűsítése, a diszciplínákon átívelő együttműködések ösztönzése és ezzel egyidejűleg a kortárs művészetek hazai közönségének bővítése. Az első, egynapos fesztivál 2020-ban valósult meg hét produkcióval, második alkalommal 2021-ben egy kétnapos eseményt valósítottak meg összesen 20 előadással. Idén is folytatták a hagyományt és egy kétnapos esemény keretében közel 18 produkciónak és kísérő programnak biztosítottak bemutatkozási lehetőséget.
A RÉS által odaítélt támogatási összeg: 1 000 000 Ft.

RÉS Program
Scroll to top