SinArts

RÉS – A SÍN kísérleti részvételi támogatási programja

A program kiinduló pontja egyszerű: A SÍN 3.000.000 Ft-os támogatási összeget ír ki nyílt pályázati felhívásban minden, a kortárs, független előadóművészetben aktív szabadúszó művész, művészeti menedzser, művészeti kollektíva, szervezet számára.

Mivel lehet pályázni?
Bármilyen szakmai, művészeti tervvel, programmal ami 2022. december 18-ig megvalósítható – bármi ami közvetve vagy közvetlenül járul hozzá művészek, művészeti kollektívák, a terület fejlődéséhez. Tényleg bármilyen szakmai, művészeti program!

Ki pályázhat?
Bárki – magánszemély vagy jogi személy, aki/amely előadóművészettel foglalkozik, és tevékenységét alapvetően Magyarországon folytatja.

Ki dönt?
Hát pont ez a lényeg: a teljes 3.000.000 Ft-os összeg felosztásáról azok és csak azok döntenek, akik pályázatot adtak be – azzal a megkötéssel, hogy akár egy személy akár művészeti kollektíva, szervezet pályázott, egy pályázat egy szavazattal fog majd részt venni a döntési folyamatban, bár a RÉS/DÖNTÉS napra (lásd lejjebb) a kollektíva minden tagját szeretettel várjuk – de csak akkor, ha egész nap ott tud lenni.

Mennyi pénzt lehet nyerni?
10Ft és 3.000.000Ft között bármennyit. A pályázók közössége dönt majd, hogy a RÉS hány programot, elképzelést milyen összegben támogat majd.

Mit kérünk, ha pályázatot adsz be?
• Járulj hozzá, hogy pályázatodat megosszuk az összes többi pályázóval egy google drive-on azzal a megkötéssel, hogy a pályázati anyagokat mindenki bizalmasan kezeli, azokat harmadik fél számára át nem adja, és azok tartalmát nem használja fel semmilyen egyéb célra.
• Vegyél részt 2022. február 27-én a SÍN-ben 10h és 18h között a RÉS/DÖNTÉS napon – a döntési folyamatban és a programban akkor tudsz részt venni, ha ezen napon végig, 10h és 18h között jelen vagy. (A benyújtott pályázatok számától függően lehet, hogy korábban végzünk majd, de később biztosan nem). Az eseményt a SÍN facebook oldalán stream-elni fogjuk.
• Kérjük, hogy a RÉS/DÖNTÉS napon maximum 5 percben szóban is prezentáld a megpályázott programot, és legyél nyitott egy erről való diskurzusra.
• A megvalósítás során vegyél részt a RÉS programról való kommunikációban (ennek a részleteit majd közösen, a döntés után pontosítjuk), adj lehetőséget arra, hogy a nyertes programokat követhessük, kommunikálhassunk róla.
• Számítunk rád a 2022. december 18-án a SÍN-ben a RÉS/MUSTRA napon 10h és 14h között ahol a nyertes pályázók megosztják a RÉS teljes közösségével (ebbe minden, a pályázatban részt vevőt beleértünk), hogy a tervhez képest hova jutott el a program, mik a tanulságok, milyen jövőbeli tervek vannak. Ezen az alkalmon szeretnénk beszélni a RÉS folytatásáról, a program fejlesztési lehetőségiről is.

Hogyan lehet pályázni:
A pályázatokat 2022. február 6. éjfélig várjuk

Amit a SÍN vállal:
• A pályázatok befogadását, megosztását a pályázók között
• Módszertan biztosítását a prezentációs és döntési folyamathoz (a SÍN munkatársai a pályázatokról való döntésben nem vesznek részt, csak az ehhez szükséges keretet biztosítják)
• A megvalósuló programok kommunikációját a SÍN felületein
• A közösség által meghatározott támogatási összegek kifizetését a nyertes pályázóval való szerződéskötést és a számla befogadását követően (az elnyert pályázati összeg 50%-át a program kezdetén, további 40%-ot program megvalósítása folyamán, és a fennmaradó 10%-ot az adott program lezárultával fizetjük ki a számviteli törvény előírásaiból adódóan – az ütemezésről egyenként a nyertes pályázókkal közösen, a programok ütemezése alapján döntünk).
• A RÉS/DÖNTÉS és RÉS/MUSTRA napok megszervezését, lebonyolítását (kávéval, idény gyümölccsel :))

Mi a célunk mindezzel?
• Szeretnék közösen kitalálni, megismerni, fejleszteni és kipróbálni az eddig ismertektől eltérő forráselosztási rendszereket
• Hogy teret adjunk a kísérletezésnek – nem csak a művészeti, hanem az azokat kiegészítő, támogató folyamatokban is
• Az együttműködés bátorítása a versenyhelyzet helyett, egymásért vállalt felelősségünk megélése, fejlesztése
• Hogy közösen tanuljuk a művészeti tervekről, programokról való szakmai diskurzust

És még néhány fontos infó:
• A pályázati keret összegét a SÍN Művészeti Központ saját forrásából, bevételeiből biztosítja.
• A fenti kiírás szándékoltan meglehetősen nyitottan kezeli a pályázók és a pályázható programok körét. Szeretnénk, ha ez majd inkább a döntési folyamatban közösen kerülne meghatározásra.
• Az első évet kísérleti évnek tekintjük, megengedve mindnyájunknak a programról való diskurzus, a kérdések felvetésének és esetleg a hibázás lehetőségét is.
• Terveink szerint a RÉS programot a résztvevőkkel közösen, egymástól tanulva finomítjuk, tökéletesítjük, rugalmasan alkalmazkodva a területen felmerülő igényekhez, együtt tanulva a részvételi döntési folyamatok hullámhegyeiről és völgyeiről.
• Éppen ezért minden észrevételre, javaslatra, kérdésre a szokásosabbnál is nyitottabbak vagyunk, keressétek bátran Rácz Anikó projektvezetőt email-ben a racz@sinarts.org címen.

RÉS Program – Felhívás / Jelentkezési határidő: 2022. február 6. éjfél!
Scroll to top