SinArts

Indul a RÉS második kiadása! Mivel a program kísérleti, ezért a kiírást is rendhagyó módon fogalmaztuk meg, szeretnénk minél érthetőbbé, átláthatóbbá tenni a program céljait, a tavalyi keretrendszeren végzett finomhangolások, módosítások miértjeit.
A 2023-as kiírásba beépítettük a december 18-i RÉS/MUSTRA napon résztvevőktől kapott javaslatokat, kérdéseket, ötleteket. A konzultáció után az idei kiírás keretrendszerét a SÍN munkatársai dolgozták ki.

Fontos:
a RÉS programot továbbra is kísérletnek tekintjük, amit a független előadóművészeti közösséggel együtt, mindannyiunk visszajelzéseire támaszkodva szeretnénk a jövőben is alakítani. Az idei kiírást távolról sem tekintjük véglegesnek, vagy akár jobbnak, mint a tavalyit, terveink szerint addig keressük a jó megoldást, kereteket és módszertant, míg ki nem gyúrjuk azokat, és talán akkor is azt fogjuk gondolni, hogy az adott körülmények és igények majd további változtatásra sarkallnak minket. Nem tervezünk egy olyan programot létrehozni, ami statikus, ami mindig ugyanolyan vagy hasonló programokat támogat(hat), tehát hasonló pályázói kört érdekel(het).

Alapvető célkitűzéseink változatlanok: demokratikus döntési folyamatok megismerése és elsajátítása, a transzparens, horizontális együttműködés erősítése, egymás iránt vállalt felelősségünk erősítése.
A 2022-es és 2023-as RÉS program támogatottjairól bővebben itt lehet olvasni: https://sinarts.org/2022/09/res-program/

A program kiindulópontja maradt a régi: a SÍN 3.000.000 Ft-os támogatási összeget ír ki nyílt pályázati felhívásban minden, a kortárs, független előadóművészetben aktív szabadúszó művész, művészeti menedzser, művészeti kollektíva, szervezet számára.
DE: 2022-ben közösségi adományozási kampányt indítottunk az adjukössze.hu felületén. A kampányt március 3-án zárjuk le, minden ott összegyűlt forint a pályázati alapot növeli. Ilyen módon a pályázati keret végleges összegét a RÉS/DÖNTÉS napon tudjuk majd közzétenni. (A kiírás napján január 10-én 118.000 Ft adomány gyűlt össze, az adakozni vágyók itt tehetik meg felajánlásaikat, illetve itt követhetitek az adományok alakulását: https://adjukossze.hu/adomanygyujtes/valj-a-reszeve-hogy-donthessunk-magunkrol-2740
Köszönjük, ha megosztjátok!

Mitől más a RÉS, mint a többi pályázati kiírás?
A különbség a döntés módjában rejlik. A teljes, a döntés napján rendelkezésre álló összeg felosztásáról maguk a pályázók döntenek egy csoportfacilitációs módszertannal támogatott folyamatban. Akár egyéni alkotó, szakember, akár kollektíva pályázik, a RÉS/DÖNTÉS napon pályázatonként 1 fő vehet részt a folyamatban, azzal a feltétellel, hogy a döntési folyamat első percétől az utolsóig jelen van.
A RÉS/DÖNTÉS nap előtt minden pályázónak szűk négy hete lesz az összes pályázat elolvasására, előzetes, egyéni értékelésére (lásd alább az időbeosztást).

Mivel lehet pályázni:
A tavalyi évhez képest változtattunk a pályázati téma körén.
Fontos változás: közvetlenül produkció létrehozására, színpadra állítására, forgalmazására irányuló tervek idén nem vehetnek részt a RÉS programban. Produkciók létrehozását, továbbélését támogató, előkészítő, kiegészítő programokkal továbbra is lehetséges pályázni. A pályázatokat a SÍN munkatársai ebben a vonatkozásban a beérkezést követően nem vizsgálják, hiszen a döntés tartalmi részében mi nem veszünk részt.
2023-ban is olyan szakmai, illetve művészeti programokat, terveket várunk, melyek közvetve vagy közvetlenül járulnak hozzá művészek, művészeti kollektívák, a terület fejlődéséhez, hatásuk akár a szakmai közegen is túlmutat(hat), és amelyek 2023. december 17-ig megvalósulnak.
A szűkítés mellett, ha első olvasásra fájdalmas változásnak is hangzik, az alábbi okok miatt döntöttünk:

  • A tavalyi évben a 42 értékelt program közül 28 új produkcióra, illetve produkció forgalmazására írt pályázat volt, ezek közül mind, egytől egyig kiesett többnyire a döntési folyamat első fordulójában.
  • A pályázók felelősen csak akkor tudnak részt venni a döntésben, ha a pályázatok tartalmát ismerik. Emiatt úgy ítéltük meg, hogy a rájuk háruló feladatot is valamilyen módon moderálni kell, ezért idén a tartalmi szűkítés mellett döntöttünk.

Ki pályázhat?
Bárki – magánszemély vagy jogi személy, aki/amely előadóművészettel foglalkozik, és tevékenységét alapvetően Magyarországon folytatja.

Mit kérünk, ha pályázatot adsz be?

  • Járulj hozzá, hogy pályázatodat és a mellékelt költségvetést megosszuk az összes többi pályázóval egy google drive-on azzal a megkötéssel, hogy a pályázati anyagokat mindenki bizalmasan kezeli, azokat harmadik fél számára át nem adja, és azok tartalmát nem használja fel semmilyen egyéb célra.
  • Vegyél részt 2023. március 4-én 9h és 18h között a RÉS/DÖNTÉS napokon – a döntési folyamatban és a programban akkor tudsz részt venni, ha ezen a napon végig jelen vagy. Kollektíva esetén mindkét napon ugyanaz az ember kell, hogy képviselje a pályázatot.
  • Kérjük, hogy a RÉS/DÖNTÉS napon maximum 5 percben szóban is prezentáld az elképzelést, és legyél nyitott egy erről való diskurzusra.
  • A megvalósítás során vegyél részt a RÉS programról való kommunikációban (ennek a részleteit majd közösen, a döntés után pontosítjuk), adj lehetőséget arra, hogy a nyertes programokat követhessük, kommunikálhassunk róla.
  • Számítunk rád a 2023. december 17-én a SÍN-ben a RÉS/MUSTRA napon 10h és 15h között ahol a nyertes pályázók megosztják a RÉS teljes közösségével (ebbe minden, a pályázatban részt vevőt beleértünk), hogy a tervhez képest hova jutott el a program, mik a tanulságok, milyen jövőbeli tervek vannak. Ezen az alkalmon szeretnénk beszélni a RÉS folytatásáról, a program fejlesztési lehetőségeiről is.

Hogyan lehet pályázni:
A linken található adatlap kitöltésével: https://forms.gle/xzNYADVZJiYGzgYv7

A pályázatokat 2023. február 6. 20h-ig várjuk

A RÉS menetrend összefoglalóan:
– 2023. január 10. – pályázati felhívás megjelenése
– 2023. feburár 6. 20h – pályázati határidő
– 2023. március 4. 9h-18h – RÉS/DÖNTÉS
– 2023. december 17. RÉS /MUSTRA nap

A pályázattal kapcsolatban bármilyen kérdéssel Hodován Margit program koordinátort kereshetitek a hodovan@sinarts.org címen.

RÉS/2023 – pályázati kiírás /// jelentkezési határidő: 2023. február 6. 20:00!
Scroll to top