RÉS Program

A 2022-es RÉS program támogatottjai

Dobos Eszter és Trömböczky Napsugár (Femini) művészeti kutatása, melynek fókusza a kollektív emlékezet megszerkesztése a személyes történelem feldolgozásán keresztül.
Központi témájuk a rendszerváltás – bár 30 évvel ezelőtti, meghatározó történelmi esemény, a köztudatban, köztereken, ünnepségeken mégsincs kiemelt helye. A kutatás keretein belül kreatív emlékgyűjtést szerveznek, a rendszerváltást megélt civilek bevonásával. Céljuk egy színes archívum létrehozása (interjúk, audio és videós anyagok, tárgyi emlékek, kérdőívek), és a feldolgozáshoz megfelelő művészeti forma megtalálása. Az anyagok gyűjtésének egyik inspirációja az iskolai emlékünnepek hagyománya (illetve annak kritikája) – hogyan állna össze az a műsor, amit március 15-höz, vagy az ‘56os forradalomhoz hasonlóan, a rendszerváltásról állítanak össze?
A RÉS által odaítélt támogatás: 350 000 Ft.

A SZOME (Szomatikus Oktatásért és Mozgásért Egyesület) 2022. 10. 22-i, első nyílt napjára kapott támogatást a RÉS pályázóitól.
Egész napos szakmai programjukon sajátélményű tapasztalási lehetőséget kínálnak a testtudati fókuszú mozgás, a szomatikus szemlélet megismeréséhez.
Változatos programok (workshop, előadás, performansz) keretében biztosítanak lehetőséget a test- tapasztalásra, információgyűjtésre, hatékony és biztonságos mozgásra. Meggyőződésük, hogy a szomatikus szemlélet az egyének, előadók és művészi kollektívák munkáját is gazdagítja. A nyílt napon bemutatkozik 14 fős közösségük tagjai nagy részben 35 év alatti résztvevők, négyen doktori képzésben vesznek rész, többen a kortárs tánc irányából érkeztek, gyakorló előadók, terapeuták. Céljuk, hogy megteremtsük a szomatikus mozgás és oktatással kapcsolatos a szakmai párbeszéd, a jó gyakorlatok megosztásának kereteit.
A RÉS által odaítélt támogatási összeg: 442 000 Ft.

A Prevenciós Puttony, Gaál Júlia és Kovács Bence programjának fő célja az egészségügyi edukációs hiányosságok csökkentése, megszüntetése az előadóművészeti szférában dolgozók, illetve tanulók számára.
A program ezt a célt, egy a táncszakma igényeire szabott komplex, holisztikus szemlélet alapján összeállított workshop-sorozat megtartásával kívánja elérni. Ennek a tudásanyagnak az elsajátításával, a résztvevők önállóvá válnak saját egészségük megőrzésében, és egy magasabb szintű tudatossággal tudnak viszonyulni saját testükhöz és annak igényeihez. A workshopok októberben és novemberben valósulnak meg a SÍN-ben.
A RÉS által odaítélt támogatási összeg: 660 000 Ft.

Csuzi Márton, Dobos Eszter és Nagy Emese (Flying Bodies&Gondolat Generátor) programjának célja egy projekt alapító dokumentum létrehozása, mely a megvalósítási tervét tartalmazza, egy edukatív célú, online platform kialakításának.
A platform egy streaming szolgáltatás, elsősorban vidéki közép- és általános iskolák számára. Az oldalon, a budapesti tánc programokat kínáló színházak online repertoárjai találhatók meg, kiegészítő, a befogadást és az aktív feldolgozást segítő anyagokkal együtt.
A RÉS által odaítélt támogatási összeg: 600 000 Ft.

Az Under500 (szabadúszó, a kortárs művészet területén mozgó művészekből álló kollektíva) fesztivál a kísérletező, műfaji határokon átívelő magas minőséget képviselő produkciók platformja.
A performatív művészetek, a képző- és zeneművészet legfrissebb tendenciáit a kortárstánc színtér szemszögéből mutatja be. Céljuk az új kifejezésformák népszerűsítése, a diszciplínákon átívelő együttműködések ösztönzése és ezzel egyidejűleg a kortárs művészetek hazai közönségének bővítése. Az első, egynapos fesztivál 2020-ban valósult meg hét produkcióval, második alkalommal 2021-ben egy kétnapos eseményt valósítottak meg összesen 20 előadással. Idén is folytatták a hagyományt és egy kétnapos esemény keretében közel 18 produkciónak és kísérő programnak biztosítottak bemutatkozási lehetőséget.
A RÉS által odaítélt támogatási összeg: 1 000 000 Ft.

2022 januárjában új programot indítottunk RÉS címmel.

A program kiinduló pontja egyszerű:
A SÍN 3.000.000 Ft-os támogatási összeget írt ki nyílt pályázati felhívásban minden, a kortárs, független előadóművészetben aktív szabadúszó művész, művészeti menedzser, művészeti kollektíva, szervezet számára.

Mivel lehetett pályázni?
Bármilyen szakmai, művészeti tervvel, programmal ami 2022. december 18-ig megvalósítható – bármi, ami közvetve vagy közvetlenül járul hozzá művészek, művészeti kollektívák, a terület fejlődéséhez. Tényleg bármilyen szakmai, művészeti program.

Ki pályázhatott?
Bárki – magánszemély vagy jogi személy, aki/amely előadóművészettel foglalkozik, és tevékenységét alapvetően Magyarországon folytatja.

Ki döntött?
Hát pont ez a lényeg: a teljes 3.000.000 Ft-os összeg felosztásáról azok és csak azok dönthettek, akik pályázatot adtak be – azzal a megkötéssel, hogy akár egy személy akár művészeti kollektíva, szervezet pályázott, egy pályázat egy szavazattal fog majd részt venni a döntési folyamatban, bár a RÉS/DÖNTÉS napra (lásd lejjebb) a kollektíva minden tagját szeretettel vártuk – de csak akkor, ha egész nap ott tud lenni.

Mennyi pénzt lehetett nyerni?
10Ft és 3.000.000Ft között bármennyit. A pályázók közössége döntött, hogy a RÉS hány programot, elképzelést milyen összegben támogat.

A 2022-es teljes felhívásért kattints >>> IDE! <<<

RÉS Program
Scroll to top