SinArts

Fotó: Bellai László / Bartha Máté

Bemutató: 2019. január 22-23.

Trafó Kortárs Művészetek Háza

„Fénylő nyálkahártya húzódott a birodalmaidat összekötő kék szigetekre. Alumínium darabokat kavargatott a szél, és te műanyag páncélon csúszkálva futottál a vulkán elől. Pedig nem tört ki, csak alulról fortyogott. Földetek olvadó gumiként nyelte el a bevásárlóközpontokat, az alumíniumdarabok pedig a bolygó falába simultak. Ezüstösen csillogott távolról. Már messziről láttuk, ahogy a fűből sárga por lesz, és lábnyomodban a levegőbe hullik. Vártátok már Nibirut, de mi későn érkeztünk. És most az utolsó folyót keressük, amelynek tükör a vize. Gyeptéglákon szökellve kelünk át rajta, hogy elérjünk a házba, ahonnan látszik még az égbolt. Kevesen vagyunk a sziklamező közepén. Kövekből építünk könyvtárat, ruháinkat vörös szél fújja szárazzá, és hajtincseinket apró csövekre csavarjuk fel elalvás előtt.”

A Nibiru egy feltételezéseken és víziókon alapuló interdiszciplináris alkotói folyamat, amely következtetéseket von le az emberiség és a Föld jövőjével kapcsolatban. Vadas Zsófia Tamara, Gryllus Ábris és Tóth Márton Emil ezúttal gyerekekkel dolgozik, egy olyan előadáson, amelyet gyerekek mutatnak be.

A legenda szerint Nibiru a Naprendszer tizedik bolygólya, amely ha összeütközik a Földdel, véget vet az itteni élet eddig ismert formáinak. Ebből a feltételezésből kiindulva az előadás azzal foglalkozik, mi történhet még a Földön ezután.

A bolygó jövőjével kapcsolatos valós és fiktív aggodalmakat, a gyermekkor bizonytalanságait és a felnőtté válás rítusait az alkotók egy játékos, fantasztikus keretbe helyezik. A világvége ezúttal nem a félelmek, hanem a víziók, az álmok és az utópiák terepe. A Nibiru az újrakezdés lehetőségeit mutatja be egy ember utáni világban, ahol az előítéletek és a bezárkózás helyett kreativitásra és spontán alkotásra van szükség.

Az előadás egy több hónapos alkotói folyamat részeként valósul meg, amely a hangsúlyt nem az elérendő eredményekre, hanem az élményalapú tanulásra és a jelen idejű alkotásra helyezi. A munkafolyamat egy kollektív kísérlet, amely a művészeti ágak közötti átjáráson és a generációk közti tudáscserén alapul. Az előadás csupán egy állomása a közös munkának, azzal a céllal jön létre, hogy a résztvevők elképzelései és ötletei minél nagyobb teret kapjanak, és minél teljesebb formában megvalósulhassanak.

Alkotók: VADAS Zsófia Tamara, GRYLLUS Ábris, TÓTH Márton Emil
Alkotók, előadók: BELLAI Zelma, CZAKÓ Anita, DETREKŐI Míra, GÁLHIDY Gizella, HAVAS Éva, HEGEDŰS Borbála, HELYEI Rozi, KOZMA Veronika, LENGYEL Julcsi, MOLNÁR Léna, NÉDA Írisz, ORBÁN Hanna, ŐRI Juli, PONGRÁCZ Villő, SZABÓ Maja, VRAGA-BLASKÓ Léna, VARGA Léda
Táncpedagógus, alkotótárs: VARGA Viktória
Dramaturg: ZSIGÓ Anna
Kosztüm: Marcio Kerber CANABARRO
Smink: MAGYAR Eszter
Fény: DÉZSI Kata
Konzulensek: HÓD Adrienn, GRYLLUS Samu
Asszisztens: KÁRPÁTI Lili Melánia
Workshopvezető vendégtanárok: VADAS Zsófia Tamara, GRYLLUS Ábris, TÓTH Márton Emil, PORTELEKI Áron, TRAPP Dominika, MAGYAR Eszter, VARGA Viktória, BORSOS Luca, MIZSEI Zoltán, SOMLÓ Dávid, BAJUSZ Orsolya, HÓD Adrienn

Producer: SÍN Kulturális Központ
Koprodukciós partnerek: Trafó KMH, Katlan Csoport
Támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, BVA – Budapesti Városarculati Nonprofit Kft, Staféta, Füge Produkció, NKA, Műhely Alapítvány
Külön köszönet: az előadásban résztvevő gyerekek családja, Izsák Lili, Sági Viktor, Tünet Együttes,

A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett STAFÉTA Program keretében valósult meg.

Vadas Zsófia Tamara táncos, koreográfus. Koreográfiát és táncpedagógiát tanult a Budapest Kortárstánc Főiskolán. Táncosként a Tünet Együttes és Hód Adrienn, illetve a Hodworks korábbi előadásaiban volt látható. Jelenleg, Molnár Csaba (Az Ökör, Eclipse) Vass Imre (Taking place) és a Stereo Akt (Felülről az Ibolyát, Promenád) darabjaiban látható. Saját munkáira a kollektív alkotói szemlélet jellemző. A Dányi-Molnár-Vadas trió által létrehozott Nyúzzatok meg! című előadása Lábán-díjban részesült 2014-ben.

Gryllus Ábris média designer, zenész. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design szakán diplomázott. A FOR. zajtechno formáció egyik tagja. Hanginstallációi bemutatkoztak már a Berlini Gallery Weekend-en, a Bécsi Design héten, a Soundscapes Festival-on, a Velencei Biennálén, illetve a budapesti OFF Biennálén. Vadas Zsófia Tamarával dolgozott már együtt, közös előadásuk, amely a Krund Ni Ovel címet viseli, szerepelt az idei NEXT Feszt programjában. Zeneszerzőként, zenei munkatársként rendszeresen dolgozik színházi és kortárstánc alkotókkal.

Tóth Márton Emil képzőművész. A Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász karán diplomázott. Szólóban és a Nemmivoltunk! Crew tagjaként tevékenykedik, de más művészeti területeken is aktív. Részt vett a Sleeping Beauty Project első eseményének létrehozásában a 2016-os Sziget Fesztiválon. 2013-ban alkotóként dolgozott a Műhely Alapítvány Az Ismeretlen kutatása című programjában.

Támogatók

VADAS-GRYLLUS-TÓTH: NIBIRU (2019)
Scroll to top