SinArts

Fotó: Bernhard Müller

RÓZSAVÖLGYI ZSUZSA: MEDÚZA (2016)

Bemutató helyszíne: Trafó Kortárs Művészetek Háza

A Medúza körülöleli a közönséget meditatív hangulatával, és magával ragadja egy mélyebb egység élményébe. A koreográfia a mozgás természetét mutatja be egy folyamatosan változó környezetben. Javaslat a változásra és a stabilitásra egyszerre, és azt vizsgálja, mindez hogyan nyilvánul meg az ökológiai rendszerekben. Koreografált homeosztázis, dinamikus egyensúly, a természet áramlása. A darab utal Joanna Macy (környezetvédelmi aktivista, mélyökológus) koncepciójára: önmagunk zöldebbé formálására. Hogyan változik az emberek ego-énje öko-énné? Hogyan fejleszthetjük ki kötődésünket és együttérzésünket más élőlények felé ezen a bolygón? A közönség tanúja lehet a mélytengerek táncának, láthatja és érezheti a kapcsolatot az emberi test és az élet más formái között. 

Az előadás kiindulópontja Rózsavölgyi Zsuzsa és Terebessy Tóbiás 2014-es Lábán Díjra nominált Öreg tó című koreográfiája. A koreográfus ezúttal 21 táncossal, a Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD) diákjaival kelti életre a pulzáló koreográfiát.

„A Medúza az az előadás, amit lehet egyszerűen csak nézni, mert jó nézni. De közben sokkal több van mögötte: költészet, filozófia, ökológia – nem belegyömöszölve, hanem megnyitva a néző előtt a lehetőséget, hogy bekapcsolódjon az áramlásba, és ússzon vele, de a maga választotta irányba.” (Turbuly Lilla, kritikus)

„Táncszínpadon ilyesmivel még soha nem találkoztam: az Öreg tóban megjelent koncepció a nagyszínpadi verzióban is mellbevágóan egyedi s magával ragadó. A táncosok mind összetettebb, de ugyanarra a mágikus, belső ritmusra pulzáló mozdulatai fokozatosan elemelkednek a talajtól: fokozatosan csoportokba, telepekké rendeződnek, míg lassan egy, a színpad egészén keresztülhúzódó átlóba rendeződnek. Ekkorra a moraj végül tökéletesen felismerhetővé, a tengeri fövenyt ostromló, erős hullámzás dübörgésévé alakul. A táncosok hátukon billegve, tehetetlenül lendülnek, fodrozódnak, csapódnak a hullámverés sodrában: a percekig tartó, gyönyörű jelenet olyan erejű, hogy szinte orrunkban érezzük a föveny jódos páráját.” (Halász Tamás, kritikus)

Koreográfus: Rózsavölgyi Zsuzsa
Előadók: Alessio Scandale, Àngel Duran Muntada, Anna Bárbara Bonatto, Beno Novak, Delphine Hertsens, Elina Pohjonen, Elton Petri, Emma Riba Santuré, Fanny Didelot, Francesca Frewer, Hector Buenfil Palacios, Ilona Salonen, Inês Carijó, Jordan Deschamps, Laura Faarinen, Laureline Mejean, María Casares González, Michele Ferrer Azamar, Mufutau Yusuf, Myunghee Cho, Nathalie Baert
Zeneszerző: Sáry Bánk
Fény: Nagy Zoltán

Producer: SÍN Kulturális Központ
Támogató partnerek: SÍN Kulturális Központ, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD), Osztrák Kulturális Fórum

Bemutató: 2016, Trafó

Rózsavölgyi Zsuzsa

Rózsavölgyi Zsuzsa tanulmányait a SEAD-ben és P.A.R.T.S.-ban végezte, tíz éve koreografál. 2004 és 2009 között  Rosas táncos volt, ezen kívül rengeteg neves koreográfussal dolgozott együtt, mint David Zambrano, Thomas Hauert, Thierry de Mey. Munkáiban előszeretettel használ digitális technológiát és vizuális effekteket. Tanárként is dolgozik.

RÓZSAVÖLGYI ZSUZSA: MEDÚZA (2016)
Scroll to top