RÉS Program 2023 – Közösségi adománygyűjtés

2022-ben a SÍN Művészeti Központ elindította a magyarországi előadóművészeti területen egyelőre egyedülálló, innovatív, részvételi támogatási programját RÉS címmel.

Mi is az a részvételi támogatás?
A részvételi támogatás több, különböző finanszírozási modell gyűjtőneve, melyekben a közös pont az, hogy a rendelkezésre álló pénzügyi forrásról az a közösség dönt, akik a megítélt összegek kedvezményezett köréhez tartoznak.

Hogyan valósul ez meg ez az elv a RÉS esetében?
A független, kortárs előadóművészet területén működő SÍN Művészeti Központ 2022 elején 3 millió forint támogatási keretet hirdetett meg nyílt pályázati felhívásban. A kiírás szerint a pályázatban résztvevők minden pályázati anyagot elolvastak. A SÍN munkatársai a döntési folyamatot, annak keretrendszerét dolgozták ki és vezették le csoport facilitációs módszertanra alapozva, a döntésben nem vettek részt. A pályázók közössége – 2022-ben harminchat résztvevő – egy egynapos workshop-jellegű munkában végül öt programot választott ki a pályázatok közül különböző összegekben való támogatásra, mely összeget a pályázatok a beadáskor tartalmaztak. Izgalmas és csodálatos nap volt ez a SÍN és a döntési folyamatban résztvevők számára is. Rengeteget tanultunk egymástól, a demokratikus és transzparens döntési folyamatok felszabadító erejéről.

Miért hoztuk létre a RÉS programot?
A program elindításával több direkt és indirekt célunk volt:
– Alternatív támogatási rendszerek megismerése, fejlesztése és terjesztése (nem csak) a hazai előadóművészeti területen
– A többnyire pályázói oldalon dolgozó művészek számára lehetőség arra, hogy pályázatokat olvashassanak és értékelhessenek
– A nem hierarchikus rendszerek új formáival, megoldásaival való kísérletezés
– Egymás iránt vállalt felelősségünk fejlesztése
– Az együttműködésre való nyitottság bátorítása, ennek megélésére való lehetőség akár versenyhelyzetben is
– Vitakultúra fejlesztése
– Demokratikus, transzparens döntési folyamatok megismerése, terjesztése

Mit tanultunk az első évből?
Elsősorban azt, hogy valami fontosat, különlegeset hoztunk létre, amelyet – hacsak a szűk szakmánkban is – rendkívüli visszhang kísért. Ez megerősített minket abban, hogy a RÉS programot 2023-ban is folytatnunk, fejlesztenünk kell.
Ha egy folyamatot alaposan megtervezünk, annak minden részletét megosztjuk az érintettekkel, és azt következetesen végigvisszük akkor egy olyan biztonságos teret hozunk létre, amelyben minden résztvevő kíváncsi, támogató és együttműködő tud maradni.
Egy olyan döntés, amely mögött meghúzódó érvek és mérlegelések minden résztevő számára érhető, világos és követhető – még akkor is ha az egyén számára nem feltétlenül kedvező – mindenki számára elfogadható és támogatható.

Scroll to top