SinArts

Oberfrank Réka: Miracle @Nebenan Festival – Hellerau, Drezda / 2024. március 23.

A „Nebenan” (=mellettünk) sorozatban a HELLERAU rendszeresen mutat be kortárs művészetet olyan régiókból, ahol a művészek nehéz politikai körülmények között dolgoznak. A Nebenan Fehéroroszország (2022) és a Nebenan Ukrajna (2023) után a HELLERAU 2024 a magyarországi független előadóművészeti szcénának van szentelve.

A Miracle című koreográfia hét táncos testét, ezek variációinak, a testek egyes részeinek kiemelését, végtelen kapcsolódási lehetőségeit vizsgálja. Hogyan tudjuk ezeket a részeket interakcióba helyezni egymással? Mi történik, ha a testeket egy masszának látva mozgunk ezen gondolati sík mentén? Hogyan tudjuk ezeket a részeket interakcióba helyezni egymással? Mit üzen maga a test? Milyen további képek, absztrakt mozgás által asszociatív gondolatokat ébresztő pillanatok kerülnek elő, mígnem a kezdetben egy nagy masszából álló testek individuumokká fejlődnek, és meghódítják a rendelkezésre álló teret?

A Oberfrank Réka Miracle című koreográfiája hét test viszonyát vizsgálja, erősen koncentrálva a belső útra. Kiegészülve mindez a rész/egész fizikai és filozófiai gondolatkörével, a csoport/egyén fejlődésének, akaratának vizsgálatával és a kötött/szabad rendszerekben való létezés témakörével. Az előadás különböző módokon hívja utazásra a nézőt és a figyelmének finom vezetése által jut új helyekre.
A Miracle című koreográfia Oberfrank Réka hosszútávú kutatási munkájának harmadik fázisa. A 2021-ben bemutatott Dear 21st century! szóló csak néhány perc erejéig, míg a Zoom című előadás más módokon, de mélyre merülnek a testek részleteiben, gazdagságában. A Zoom alapkutatása egy bentről-kifelé történő utazás nüansznyi rezdülésekből indulva, amik az emberi testről, mint mesterműről, gazdagságának feltérképezéséről szólnak, melyek
érzelmi és asszociatív hatást is kiválthatnak a nézőkben.

Alapkoncepció és koreográfia: Oberfrank Réka
Előadók: Eyassu-Vincze Barbara, Horváth Attila, Kudlák Eszter, Szász Zsófia, Thury Zita, Váth Máté
Zeneszerző: Porteleki Áron
Fény: Pete Orsolya
Jelmez: Vass Csenge
Producer: SÍN Művészeti Központ
Támogatók: MU Színház, Műhely Alapítvány, SÍN Művészeti központ, Nemzeti Kulturális Alap, Új Előadóművészeti Alapítvány

Oberfrank Réka: Miracle @Hellerau, Drezda / március 23.
Scroll to top