SinArts

A program célja az állandó struktúra nélkül dolgozó kortárstánc alkotók támogatása a produkciós időszakot megelőző kutatási fázisban.

2022 végén a Nulladik lépés ötödik évadát indítottuk el. A programban nyílt pályázati felhívás útján kiválasztott kutatási programok valósulnak meg, produkciós kényszer nélkül, a lehető legnagyobb szabadásgot kapva a kérdések, felvetések körbejárására. A pályázati döntésbe immár harmadik éve meghívjuk az előző év programjának résztvevőit. A döntési folyamat kinyitása a művészek felé rengeteg tanulsággal jár számunkra és számukra is – a pályázatok olvasása többnyire nem a művész feladata, a vitába pedig ők új, számunkra ismeretlen szempontokat emelnek be. 

A lehetőséget minden ősszel nyílt pályázati felhívásban hirdetjük meg, a pályázók kutatási terveiket küldik el. Évente 3-4 programot támogatunk háromhetes próbatermi lehetőséggel, pénzügyi támogatással, konzultációs lehetőséggel az alkotók igénye szerint. A kutatásokat prezentáció zárja az alkotók által meghatározott formában, mely többnyire a SÍN Művészeti Központban történik, esetenként szűk szakmai közönség előtt, máskor nyitott esemény keretében, szintén az alkotók és a folyamat igénye szerint. A támogató, reflektív szakmai közeg a művészeti munka elengedhetetlen része minden generáció számára. Programunk az elmélyülés, majd a munkától való ellépés és újragondolás lehetőségét segíti.

A kutatások lezárultával az alkotók hol folytatják a munkát, produkciós munkába fognak, hol a tapasztalatok alapján más irányt vesznek – a kimenet minden esetben nyitott. Az elmúlt öt év tapasztalata szerint azok az alkotók, akik a Nulladik lépés programban indították el kreatív folyamatukat sokkal átgondoltabban, felkészültebben tudtak nekivágni produkciós munkáiknak. A kutatás és a produkciós folyamat között eltelt idő, a kutatási folyamatban szerzett tapasztalatok, a munkabemutatókon kapott visszajelzések mind nagy mértékben segítették őket a produkciós pályázataik beadásában, produkcióik létrehozásában. 

A 2022/2023-as évadban az alábbi négy program valósul meg:  

Niki és Zsófi sérülékeny csoportokkal dolgoznak, a résztvevők saját autentikus mozgásnyelvére épített mozgásos gyakorlatokkal. Céljuk, hogy a résztvevők egyre örömtelibb viszonyt alakítsanak ki saját testükkel és mozgásukkal. Kiinduló kérdésük, hogy mit jelent otthon lenni a testben.

2023 tavaszán az Utcafront Menedék Hajléktalan Személyek és Szenvedélybetegek Integrált Intézmény lakóival dolgoznak együtt egy 12 alkalmas sorozatban, a munka eredményeit késő tavasszal osztják meg, egyelőre még fejlesztés alatt álló formában.

A Folk Mode projekt a magyar néptánc érinthetetlenségének progresszív kutatásával foglalkozik. Az elcsépelt és dogmatikus témákat félretéve – amik zömmel fémjelzik a néptánc előadásokat – napi problémákkal, aktuál politikával foglalkozunk a tánc nyelvén. Sok mozgásformát ötvözve, Giotto és Maurits Cornelis képeiből inspirálódva Kata egy olyan improvizáción alapuló ,,néptáncot” alkot, ami elsősorban nem a társadalmi és nemi identitástól vezérelt. A kutatás legfőbb célkitűzései az uniformizáció legyőzése és egy személyiséget tükröző szólisztikus tánc megalkotása.

A First rolling kutatási területe a tánc. Egy mozgásnyelvi kutatás, ami az önrendelkezés és a testek összecsapódásának határait feszegeti. Önrendelkezés alatt a kutatás kezdeményezői a test, a mozgás, az akarat feletti uralmat értik. Azokra a területekre kíváncsiak, ahol nem az én, hanem a másik ember/táncos dönt testünk fölött, illetve hogy hogyan tud összefeszülni két test esztétizálás és sérülés nélkül.

2021/2022-es évadban megvalósult programok:
Farkas Gergő – Varvra Júlia: Büfiztető
Nagy Csilla – Petrovics Sándor: A test misztériuma
Tamaskó Helén – Molnár D Márk: 0.L

2020/2021-es évadban megvalósult programok:
Oláh Balázs és Horváth Nóra tánckutatása
Raubinek Lili: Barátságkert
Szemessy Kinga – Kicsin y Martha: Libabőr

2019/2020-ban megvalósult programok:
Molnár Csaba – Szabó Veronika: Bouffon
Stern Lili és Borsos Luca részvételi tánc kutatása
Juhász Adél: László Károlyné

2018/2019-ben megvalósult programok:
Vágner Orsi Leglogikusabb reakciók kutatása
Heim Boglárka és Petrány Eszter kutatása
Oberfrank Réka – Lévai Viola: Drive
Kelemen Patrik: Állatok ideje

Nulladik Lépés Program
Scroll to top