SinArts

Fotó: Bellai László / Bartha Máté

Bemutató: 2019. december 13.

Bakelit Multi Art Center


Egy különböző művészeti területekről érkező alkotócsoport (Vadas Zsófia Tamara koreográfus, előadó és táncpedagógus, Gryllus Ábris, média dizájner és zenész, Tóth Márton Emil, képzőművész, Zsigó Anna, dramaturg és Varga Viktória táncpedagógus) egy évet felölelő művészeti-művészetpedagógiai projektjének prezentációja, melyet 2019-ben a BE SpectACTive! Kreatív Európa partnerségi projekt keretén belül valósítottak meg.
Ez a nemzetközi workshop folyamat a művészek egy hosszabb időre visszanyúló együttműködésének harmadik állomása. Az első fázis 2019 januárjában ért véget, melyben egy színpadi előadást mutattak be Budapesten, melyet a második lépcső követett egy performatív installáció formájában Berlinben 2019 nyarán.

A Nibiru egy feltételezéseken és víziókon alapuló interdiszciplináris alkotói folyamat, amely következtetéseket von le az emberiség és a Föld jövőjével kapcsolatban. Az öt alkotóművész négy különböző európai városban, Újvidéken, Prágában, Kortijk-ben és Budapesten dolgoztak 10-18 éves lányokkal, melynek során a hangsúlyt nem az elérendő eredményeken, hanem az élményalapú tanuláson és a jelen idejű alkotáson volt. A munkafolyamat egy kollektív kísérlet, amely a művészeti ágak közötti átjáráson és a generációk közti tudáscserén alapul.

A decemberi eseményen a kollektíva beszámolt az egyéves munkafolyamatról és a kidolgozott metodikáról, majd a budapesti gyerekek workshop prezentációját mutatták be. A padlástérben az alkotók által készített installáció is megtekinthető volt.

Alkotók: GRYLLUS Ábris, TÓTH Márton Emil, VADAS Zsófia Tamara, VARGA Viktória, ZSIGÓ Anna

Az esemény a „Be SpectACTive!” európai együttműködési projekt keretei között jött létre.
Producer: SÍN Művészeti Központ
Társproducerek: Bakelit Multi Art Center, Tanec Paraha, Buda Kortrijk, SKC Novi Sad
Támogatók: Az Európai Unió Kreatív Európa projektje, Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán programja, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Műhely Alapítvány, Katlan Csoport

Vadas Zsófia Tamara táncos, koreográfus. Koreográfiát és táncpedagógiát tanult a Budapest Kortárstánc Főiskolán. Táncosként a Tünet Együttes és Hód Adrienn, illetve a Hodworks korábbi előadásaiban volt látható. Jelenleg, Molnár Csaba (Az Ökör, Eclipse) Vass Imre (Taking place) és a Stereo Akt (Felülről az Ibolyát, Promenád) darabjaiban látható. Saját munkáira a kollektív alkotói szemlélet jellemző. A Dányi-Molnár-Vadas trió által létrehozott Nyúzzatok meg! című előadása Lábán-díjban részesült 2014-ben.

Gryllus Ábris média designer, zenész. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design szakán diplomázott. A FOR. zajtechno formáció egyik tagja. Hanginstallációi bemutatkoztak már a Berlini Gallery Weekend-en, a Bécsi Design héten, a Soundscapes Festival-on, a Velencei Biennálén, illetve a budapesti OFF Biennálén. Vadas Zsófia Tamarával dolgozott már együtt, közös előadásuk, amely a Krund Ni Ovel címet viseli, szerepelt az idei NEXT Feszt programjában. Zeneszerzőként, zenei munkatársként rendszeresen dolgozik színházi és kortárstánc alkotókkal.

Tóth Márton Emil képzőművész. A Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász karán diplomázott. Szólóban és a Nemmivoltunk! Crew tagjaként tevékenykedik, de más művészeti területeken is aktív. Részt vett a Sleeping Beauty Project első eseményének létrehozásában a 2016-os Sziget Fesztiválon. 2013-ban alkotóként dolgozott a Műhely Alapítvány Az Ismeretlen kutatása című programjában.

Támogatók

VADAS-GRYLLUS-TÓTH: NIBIRU III. – LOUD RING (2019)
Scroll to top