SinArts

Fotó: Gergely Ofner

Bemutató: 2019 ősz

Nagy szeretettel és gyűlölettel invitálunk BENNETEKET gyertyafényes első vagy utolsó vacsoránkra. Oly ritkaság napjainkban a grandiózus összejövetel, ezért ez sem lesz az. Azért adjuk meg a módját! Mindenki érkezzen alkalomhoz illő öltözetben, elegánsan! Például ahogyan egy esküvőre vagy egy temetésre érkezne. A menüről a törpök gondoskodnak, Anya és Apa biztosítja a családi hangulatot, PüspökFalat elhozza nektek a szent ostyát. Donna Kobra és Donna Molotov pedig, reméljük, megtalálja végre szíve választottját. S ha ezek után még táncra perdülnétek, akkor az úgy volt megírva.

A vacsora gyertyafényben egy olyan színházi előadás, amely a kabaré és immerzív színházi események világához áll a legközelebb. A nézők egy asztal körül ülnek és vacsoráznak, ezáltal egy szürreális, abszurd esemény részeseivé válnak. Az eseménynek két házigazdája van, akik az előadás során különböző groteszk karakterekbe bújva szolgálják ki a vendégséget. A karakterekben a közös, hogy mind egy bouffon-kutatás során születtek és így alakulhatott ki egy sajátos nyelve az előadásnak, amely a fekete komédiák, szkeccsfilmek és kabarék humorát és hangulatát idézik. A bouffonok deformált testű lények, testi akadályok határozzák meg mozgásukat, amely egy groteszk, szürreális, torzított testet eredményez. Megjelenésükkel társadalmi normákat kérdőjeleznek meg és ezzel társadalmi viselkedések paródiáját űzik, különösen a magasabb státuszúak viselkedését, melynek kiváló terepet ad egy elegáns vacsora. Szkeccseinkben családi paródiákkal, alávetettséggel, szexualitással és a blaszfémia témáival foglalkozunk. Előadásunkban sokszor nemet cserélünk. Karaktereink fizikálisan és spirituálisan is romlottak, antihierarchikusak és semmiben sem hisznek. Menny és pokol közötti vékony úton sétálnak, és ebbe a világba invitáljuk meg nézőinket is.

Alkotó-előadók: Molnár Csaba – Szabó Veronika
Fény: Dézsi Kata
Producer: SÍN Művészeti Központ
Az előadást előkészítő kutatás a SÍN Nulladik Lépés Programja és az NKA IZP Kollégium támogatásával jött létre.

***

Háttérinfó:
A vacsoraelőadásunk egy közös kutatás eredménye, amely a Nulladik Lépés program keretein belül valósult meg a Sín Művészeti Központ szervezésében. 2019 októbere óta foglalkoztunk a bouffonnal és a fekete komédia világával. Szabó Veronika még Londonban ismerkedett meg a műfajjal és azóta több projektbe is próbálja becsempészni ezt a nyelvet, miután saját bouffon szólóelőadását elkészítette. A bouffon kialakulása a középkorig nyúlik vissza, amikor a városok közössége gyakran elűzte onnan azon tagjait, akik csúnyák, deformáltak, fogyatékosok, szexuálisan vagy mentálisan aberráltak voltak. De egy nap az évben, a karnevál napján visszahívták a társadalom peremére szorult lényeket, hogy a nyomorúságukkal szórakoztassák a közönséget. A program keretein belül ezt az itthon még kevésbé ismert színházi formanyelvet kutattuk, amelynek nyugati országokban már van hagyománya. Mi saját, új utakkal kísérleteztünk. A bouffon egy deformált testű lény, azaz testi akadályok határozzák meg mozgását, amely egy groteszk, szürreális, torzított testet eredményez. Megjelenésükkel társadalmi normákat kérdőjeleznek meg és ezzel társadalmi viselkedések paródiáját űzik, különösen a magasabb státuszúak viselkedését. Fizikálisan és spirituálisan is romlottak, antihierarchikusak és semmiben sem hisznek. Anarchisták, fasiszták és szajhák egyszerre. Menny és pokol közötti vékony úton sétálnak. Ezt a minőséget kerestük magunkban is. Érdekel minket, hogyan tartható meg ez a határhelyzet a bouffon karakterében: egyszerre csúf és szép, rossz és jó, taszító és csábító, félelmetes és vicces.
Az előadás a SÍN Nulladik Lépés Program és az NKA támogatásával jön létre.

Molnár Csaba – Szabó Veronika: VACSORA GYERTYAFÉNYBEN (2019)
Scroll to top