SinArts

Fotó: Éder Vera

Bemutató: 2018. február 09-10.

Trafó Kortárs Művészetek Háza

Művészet határain táncolnak
Végtelen játék, precíz művészet- és önparódia, avagy áldokumentarista betekintés egy előadói alkotóműhely kreatív munkafolyamataiba? Azt is nehéz pontosan megmondani, vajon meddig tart és merre néz a színpad, melyen Kelemen Patrik, Mikó Dávid, Téri Gáspár, Bakó Tamás és Mészáros Máté, a koreográfus – bár e posztra is több jelentkező akad – hatalmas energiákkal mozognak.
A címben előre jelzett ambivalens állapotokat mégsem feltétlen tőlük várhatjuk: inkább a nézőt hozzák zavarba, mikor játékosan és ironikusan szembesítik művészetről, esztétikáról, műfaji határokról alkotott ideáival. Köztük a sztereotípiákkal, és azzal a bosszantó jelenséggel, ha valami épp a dolgok ellentmondásos természete miatt nem tökéletesen illik bele az általunk felrajzolt, vagy tanult kategóriákba és rendszerekbe.

A színpadkép is folyamatosan változó élő installáció, melyben a táncosok néha csupán jelen vannak, máskor egymást koreografálják vagy animálják. A szerepek állandóan cserélődnek, az irányítás és a szabad akarat is folyékonnyá, újabb nyitott kérdéssé válik, hogy a következő pillanatban megint a fonákjába fordulhasson minden, amit eddig egyértelműnek hittünk.

Mészáros Máté új produkciójában az alkotók a testet dinamikus tárgyként közelítik meg, a játékteret, mint állandóan változó tájképet. A tárgyak, testek, fények és hangok egymásra hatása hozza létre az élő, folyamatosan változó tájképet.  A test nem érez, nem keres, csak mozog, végrehajt.

Alkotók, előadók: Bakó Tamás, Kelemen Patrik, Mikó Dávid, Téri Gáspár, Mészáros Máté
Zene: Porteleki Áron
Fénytervező: Bányai Tamás
Díszlet kivitelezés: Éltető András
Konzultáns: Vadas Zsófia Tamara
Koreográfus: Mészáros Máté
Producer: SÍN Kulturális Központ

Külön köszönet: Fischer Balázs, Horváth Nóra, Catarina Teixeira

Támogatók: SÍN Kulturális Központ, Trafó KMH, NKA, Budapest Főváros Önkormányzata, BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., Staféta, Füge Produkció
A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.

Mészáros Máté a Magyar Táncművészeti Egyetemen szerzett diplomát 1999-ben, ezután a Szegedi Kortárs Balettnél táncolt 3 évig, majd különböző európai társulatoknál fordult meg (CarteBlanche – Norvégia, Lanonima Imperial – Spanyolország, Ultima Vez – Belgium). 2014-ben tért vissza Magyarországra és ugyanebben az évben készítette Hinoki című előadását is, ami a Trafóban debütált. Az ezt követő teljes estés darabját 2018-ban mutatta be szintén a Trafóban United Space of Ambivalence címmel. Több európai tánc- és színházi társulattal dolgozik együtt rendszeresen vendég koreográfusként, valamint tanít, workshopokat tart profi táncosoknak. Koreográfiáira jellemző a magas szintű fizikalitás, a test mint szerkezeti egység használata. 

Támogatók

MÉSZÁROS MÁTÉ: UNITED SPACE OF AMBIVALENCE (2018)
Scroll to top