SinArts

/// performatív, részvételi séta ///

2021 tavaszán Mészáros Máté létrehozta A távolság mechanikája című előadásának köztéri és részvételi, ugyanakkor installatív verzióját.

Az eredeti produkcióban a statikus és dinamikus testek térben való elhelyezése és mozgatása, az összeillő és össze nem illő rendszerek egy térbe zsúfolása, valamint a testek között keletkező távolság vizsgálata állt a középpontban. E problémakör érzékeltetésére a koreográfus eszköze a megfelelő mozdulat megtalálása, azaz az absztrakció fizikai testre való lefordítása. A térben elhelyezkedő testek találkozásának a variációit mutatta be, és ezáltal kívánta beindítani a szabad értelmezés lehetőségét a nézőben. A testek itt nem performatív képességük, hanem plasztikus, folyamatosan formálható anyagszerűségük miatt képzőművészeti perspektívába helyezik a táncot.

Az előadás részvételi verziójában az alkotók egy egész másfajta befogadásra invitálják a nézőket. Az előadást meghatározó mozdulatsorok és konstellációk piktogramokra lettek „lefordítva”, amelyeket köztéren, egymástól kényelmes sétatávolságban fekvő pontokon, házak falán elhelyezett táblákon találhat meg a közönség, akik azokat akár önállóan is végrehajthatják – így az aktív nézői szerepből kvázi előadói szerepbe lépve, ugyanakkor a táblákat végigjárva a passzív megfigyelőben is egésszé áll össze az előadás koreográfiáinak folyamata – ez esetben az utcán. A házak falán kihelyezett táblák egy digitális térkép segítségével, önállóan követhetők végig.

A séta a koreográfus vezetésével, egy közösségi performatív eseményként is megvalósulhat, tetszőleges útvonalon. A nézők a grafikákat egy kiskönyvben kapják meg, mellyel közösen, egy hozzávetőlegesen egyórás sétában, Mészáros Máté vezetésével maguk is előadókká válva teremthetik újra az előadás koreográfiájának kilenc állomását.

Koreográfia és térkoncepció: MÉSZÁROS Máté
Grafika: FISCHER Balázs
Füzetterv: KOROLOVSZKY Anna
Producer: SÍN Művészeti Központ
Koprodukciós partner: PLACCC Fesztivál

Mészáros Máté: A TÁVOLSÁG MECHANIKÁJA – piktogram (2021)
Scroll to top