SinArts

Fotó: Bellai László

Bemutató: 2019. május 26., Nemzeti Táncszínház


Mészáros Máté A távolság mechanikája című előadásában a statikus és dinamikus testek térben való elhelyezése és mozgatása, az összeillő és össze nem illő rendszerek egy térbe zsúfolása, valamint a testek között keletkező távolság vizsgálata kerül a középpontba. E problémakör érzékeltetésére a koreográfus eszköze a megfelelő mozdulat megtalálása,  azaz az absztrakció fizikai testre való lefordítása.

A térben elhelyezkedő testek találkozásának a variációit mutatjuk be, és ezáltal szeretnénk beindítani a szabad értelmezés lehetőségét a nézőben. A társadalmi és személyes kontextusból kiragadott epizodikus események reprezentálnak érzelmi, morális vagy intellektuális szituációkat.

A bemutató a 2019 tavaszán frissen megnyitott Nemzeti Táncszínház újonnan kialakított előterébe készült. A variatív, nem szokványos színházi tér remek lehetőséget adott mindezek vizualizációjára: helyet ad az új befogadói nézőpontok megszületésének, ezzel is rétegezetten érzékeltetve a távolság mechanikáját. Az előadást – otthonából kimozdulva – minden alkalommal az adott nem-színházi térre adaptálják az alkotók, felkutatva az egyes speciális helyszínekben rejlő lehetőségeket, kísérletezve azok nyilvánvaló és rejtett lehetőségeivel. Céljuk, hogy mindig új, meglepő nézőpontokat kínáljanak.

Az előadás még egy további nézőpont mentén válik érzékelhetővé: a Porteleki Áron által készített hangtereken keresztül, ahol nem csak a fizikális térérzékelésünk, hanem a gondolati tereink is aktivizálódnak.

A három igen különböző háttérrel rendelkező előadó (egy klasszikus balett képzésben részesült, egy néptáncos alapokkal rendelkező és egy célirányosan kortárs technikákkal képzett táncos) és a zenész olyan közel merészkedik egymás személyes tereibe, ami által a befogadók eltávolodhatnak szokványos értelmezési kényszereiktől. A testek itt nem performatív képességük, hanem plasztikus, folyamatosan formálható anyagszerűségük miatt képzőművészeti perspektívába helyezik a táncot.

Koreográfia és térkoncepció: MÉSZÁROS Máté
Alkotók, előadók: MÉSZÁROS Máté, Jenna JALONEN, VADAS Zsófia Tamara
Zene: PORTELEKI Áron
Mentor: BAKÓ Tamás
Producer: SÍN Művészeti Központ

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Program támogatásával valósul meg.

MÉSZÁROS Máté a Magyar Táncművészeti Egyetemen szerzett diplomát 1999-ben, ezután a Szegedi Kortárs Balettnél táncolt 3 évig, majd különböző európai társulatoknál fordult meg (CarteBlanche – Norvégia, Lanonima Imperial – Spanyolország, Ultima Vez – Belgium). 2014-ben tért vissza Magyarországra és ugyanebben az évben készítette Hinoki című előadását is, ami a Trafóban debütált. Az ezt követő teljes estés darabját 2018-ban mutatta be szintén a Trafóban United Space of Ambivalence címmel. Több európai tánc- és színházi társulattal dolgozik együtt rendszeresen vendég koreográfusként, valamint tanít, workshopokat tart profi táncosoknak. Koreográfiáira jellemző a magas szintű fizikalitás, a test mint szerkezeti egység használata. 

Támogatók

Mészáros Máté: A TÁVOLSÁG MECHANIKÁJA (2019)
Scroll to top