SinArts

Fotók: Dányi Viktória

Máté és mi / munkabemutató: 2023. november 4. @SÍN

„Mindig érdekelt, hogy hogyan készül egy koreográfia, de soha nem tudtad, hogyan kérdezz erről? Kíváncsi vagy a próbatermi folyamatra? Most eljött az idő, hogy megismerd a koreográfusok – talán rejtélyesnek tűnő – munkáját. Február végétől március végéig várlak a próbateremben, hogy társam legyél új szólóm megalkotásában.
Márciusban a SÍN Művészeti Központban összesen 21 estén át, egy-egy nézővel közösen dolgoztam új kreációmon esténként 2-2 órában. Mindig egy emberrel, akivel beszélgethetek, akinek megmutathatom hol tartok, akivel közösen kereshetem a választ elsőre egyszerűnek tűnő kérdéseimre: Mi a tánc? És vajon mi a színpad? – hol kezdődik, hol ér véget? És mi lehet a jelmez? Mi válhat azzá? És vajon mi a zene? És egyáltalán, mi egy előadás?
És ha ezen a ponton azt gondolnád, hogy te ehhez biztosan nem értesz, az a válaszom, hogy de, igen, pont téged várlak erre a közös munkára, élményre. Éppen nem a szakembereket, a koreográfus és táncos kollégákat – szeretnék színházat, táncot szerető nézőkkel gondolkodni közösen arról amit csinálok, megbontani a passzív néző, aktív előadó viszonyt. Az érdekelt, amik a résztvevők gondolnak, éreznek, miközben együtt gondolkodtak velem a készülő mozgásanyagon.
Ez az egyszerű gondolat indította el ezt a tervet: nem tudom már, hogy én miért táncolok, kíváncsi vagyok, hogy mások mit gondolnak erről.” (Mészáros Máté)

Máté márciusban, majd ősszel újra összesen 21 estén át, esténként 2-2 órában dolgozott a próbateremben, mindig egy-egy nézőt behívva a folyamatba. Koreográfiát készített a nézőkkel való diskurzusban, ahol egyenrangú félként, az adott résztvevő és Máté által közösen meghatározott játékszabályok szerint dolgoztak.
Volt, aki Mátéval mozgott a térben. Volt, aki pontos instrukciókkal, elképzelésekkel érkezett. Volt olyan, aki csak nézni akarta a magától kialakuló folyamatot. Minden két óra különbözött a többitől. A tapasztalatok alapján alkotó és néző számára is különleges helyzet volt ez, ahol betekintést lehetett nyerni vagy akár részt is lehetett venni az alkotás folyamatába(n).

Március 31-én, majd november 4-én is Máté egy közösségi este keretében mutatta meg mire jutott a folyamatban résztvevőkkel. Az eseményre vártunk mindenkit, aki dolgozott Mátéval és azokat is, akiknek új volt a helyzet. 

A Színház Folyóirat portálján a szinhaz.net-en Mátéval interjú jelent meg a folyamatról és sok minden másról, ami itt olvasható.

Mészáros Máté: MÁTÉ ÉS ÉN (2023)
Scroll to top