SinArts

Pályázati felhívás kortárstáncosok számára - Jelentkezési határidő: május 8.
A SÍN Művészeti Központ iCoDaCo Kreatív Európa programjában való részvételre

Ha kortárstáncos vagy, érdekel a kollaboratív, horizontális művészeti munka, a kutatás, a saját gyakorlatodtól eltérő módszerek, megközelítések megismerése, kapcsolódás a nemzetközi szakmához, akkor olvass tovább, hiszen ez a felhívás neked szól, mert:

 • Egy hét fős kollektíva összeállítására várjuk a jelentkezésedet, amely 2024 november és 2026 február között folyó művészeti kutatásban, illetve 2027 első felében megvalósuló kreációban dolgozik majd együtt.
 • Olyan kortárstáncosok, mozgással dolgozó előadóművészek jelentkezését várjuk, akik nyitottak a párbeszédre, a kísérletezésre, akiket érdekel a különböző munkamódszerek közötti hidak építése.
 • A kollektívába első körben egyénileg lehet jelentkezni. A jelentkezők egy egynapos workshop keretében ismerkednek majd meg egymással, és ennek alapján majd a folyamat második körében a jelentkezők maguk alakíthatják ki a kollektíva összetételét – ennek részleteiről A jelentkezés módja részben olvashattok.

Az alábbiakban olvashattok a felhívás hátteréről, kereteiről, a kollektíva összeállításának folyamatáról – előre szólunk: hosszú lesz, de szerettünk volna minden körülményt, információt közzétenni, hogy mindezek alapján dönthess arról, érdekel-e a lehetőség.

De mi is az az iCoDaCo? – a háttér
2024 januárjában indult el az iCoDaCo elnevezésű Kreatív Európa projekt 12 szakmai szervezet együttműködésében. A partnerség tagjai: ilDance (S) / LAUKKU (LV) / Circe (GE) / SHIFFT (NL) / Instável (PT) / FACE (B) / Creativity Lab (LV) / Studio Alta (CZ) / SM Collab (D) / CuntsCollective (DK) / Movimento en Red (ES) / SÍN Művészeti Központ (H).
A négyéves programban a partnerség a kortárstánc alkotói folyamatának és láthatóságának innovatív stratégiáit és módszertanait kutatja, fejleszti. A program célja a szcéna fejlesztése és a lehetőségek bővítése kortárstáncosok, alkotók, művészeti menedzserek, közösségek és közönségek számára Európában.
A partnerek kilenc, egy-egy országban dolgozó kollektívát hoznak létre, akik együtt dolgoznak majd új tudás, módszertanok és gyakorlatok kialakításán. A cél a fenntarthatóság, a hozzáférhetőség és az innováció fejlesztése a kortárstánc területén, valamint a műfaj erősítése egyéb szektorok és a társadalom számára.
Ezen túl, az iCoDaCo 2024-2027-ben a világ első szabadon hozzáférhető, a kortárs tánccal foglalkozó digitális platformját fejlesztjük. A projektben résztvevő művészek mind egyéni, mind kollektív tudásukkal járulnak majd hozzá ehhez a platformhoz.
Az iCoDaCo a koreográfiai innováció és a kulturális csere kontextusa, hangsúlyt fektetve a tánc politikai és társadalmi vonatkozásaira. Elkötelezettek vagyunk egy olyan kreatív környezet kialakítása iránt, amely tiszteletben tartja a különböző mozgáshagyományokat, és ösztönzi a különböző hátterű művészek részvételét. Célunk, hogy a projekt folyamatai és eredményei a széles közönség számára is elérhetőek legyenek – workshop-ok, tréningek, közösségi folyamatok megvalósításán és a digitális platformon keresztül.

A keretek
Az iCoDaCo 2024-2027 keretében kilenc kollektíva dolgozik majd: Svédországban, Dániában, Hollandiában, Spanyolországban, Portugáliában, Csehországban, Lettországban, Magyarországon és Grúziában. A kollektívák szorosan együtt fognak működni, és a projekt teljes időtartama alatt gyakori online találkozókon, tapasztalatcserén és gyakorlat megosztásban vesznek majd részt.
A művészeti együttműködésen túl a projekt széleskörű és többrétegű támogatást kínál a művészek számára, amely mentorálást, tanácsadást, útmutatást, tanulási lehetőségeket foglal magában.
A helyi kollektívák folyamatait támogatja majd egy úgynevezett ’Encompassing Collective’ (átfogó kollektíva), mely egy művész-kutatókból álló trió: Israel Aloni, Lee Brummer és Sebastian Matthias. Ők kísérik majd az alkotói folyamatokat, gondoskodnak a kollektívák közötti tudásmegosztás kereteiről, valamint a kutatási időszak tapasztalatai alapján kidolgozzák a kreációs folyamat közös kereteit, kiindulópontját.

Mit kínálunk?

 • Hosszútávú kreatív munkafolyamatot, együttműködést a SÍN-nel és a partnerszervezetekkel, nemzetközi művészekkel.
 • Közös gondolkodást a horizontális együttműködésekről, a kollektíva kialakításáról és alakulásáról a táncművészet különböző hátterű táncművészeivel, akikkel intenzíven megvitathatod, konfrontálódhatsz, megtalálhatod a saját vagy közös megoldásokat,
 • 2024 november és 2026 júniusa között összesen 15 hét kutatási rezidenciát a SÍN Művészeti Központban (XIII. kerület, Gyutacs u. 10.) hétfőtől péntekig reggel 10h és 18h között + szombatonként 13 órától 3 órás online találkozó az alábbi heteken:
  – 2024. november 25-29.
  – 2025. március 3-14.
  – 2025. április 21-május 2.
  – 2025. június 2-13.
  – 2025. szeptember 15-26.
  A további 3×2 hét 2025 október és 2026 február között a nyár folyamán, legkésőbb 2024 szeptemberéig kerül pontosításra.
  Minden héten a kollektívák egy adott témát dolgoznak majd fel, amelyet az Encompassing Collective ad meg az első napon. Az adott téma feldolgozásáról, kutatási módjáról, alkalmazott módszerekről a kollektívák saját maguk döntenek.
 • Heti 165.000Ft honoráriumot
 • Részvételi lehetőséget a rezidencia heteken túl a program egyéb tevékenységeiben (képzések, mentorálás, karrierfejlesztési tanácsadás)
 • Közreműködést a programban megvalósuló közösségépítésben, melyeket a kollektíva és a SÍN munkatársai közösen alakítanak ki a megszerzett tudás, tapasztalatok megosztására külön díjazás mellett,
 • Részvételt a kortárstánc gyakorlatokat és módszereket összefoglaló online platform tartalomfejlesztésében.
 • A 2027 tavaszán megvalósuló kreációs folyamatban való részvételi lehetőséget.

Mit kérünk?

 • Aktív, nyitott részvételt az összes rezidencia héten (a fent felsorolt hetek adottak, a kollektívák Európa-szerte mindig ugyanazokon a heteken dolgoznak majd, hogy a folyamat során az online tudásmegosztás lehetséges legyen).
 • Az eredmények, tapasztalatok nemzetközi megosztását kétféle formában:
  – A kollektíva tanulságai: az adott rezidencia hetek végén a kollektívák megosztják eredményeiket, tapasztalataikat az adott témában általuk választott formában – egyes esetekben az Emcompassing Collective kérhet egy általuk kiválasztott formát: szöveget, videó felvételt, hanganyagot, fotókat, stb.
  – A kollektíva tagjainak egyéni tanulságai: egyéni reflexió, megszerzett tudás az adott rezidencia hétről, melynek formájáról a kollektíva résztvevői egyénileg döntenek.
  Ezek az anyagok képezik majd az online platform tartalmi részét, melyet a kollektívák és a résztvevők szabad felhasználásra és terjesztésre osztanak meg a felületen.
 • A projekt nemzetközi munkanyelve angol, a helyi kollektívák saját nyelven dolgoznak majd (esetünkben magyarul). Nem szükséges, hogy magas szinten beszéld az angol nyelvet, de kérjük, hogy a jelentkezésben jelöld meg az angol nyelvtudásodat. A megosztott anyagok fordításáról (amennyiben szükséges) a SÍN gondoskodik.

Kiknek a jelentkezését várjuk?

 • Olyan táncművészekét, munkájukban mozdulatot, mozgást alkalmazó előadóművészekét, akik kortárs szemlélettel közelítenek saját munkájukhoz és a tánchoz. Ez nem feltétlenül jelenti a kortárstánc műfaját, hanem inkább a mai világhoz, a művészeti munkához való egyfajta kortárs viszonyulást, a tánc művészeti, társadalmi, politikai és kulturális kontextusban való elhelyezésének kritikai szemléletét, az erre való reflektivitást, a jelentkező által gyakorolt műfajjal való kísérletezést, annak határainak feszegetésére való nyitottságot.
 • Professzionális táncosokét, előadóművészekét, akik betöltötték 18. életévüket, és Magyarországon élnek, dolgoznak – a SÍN számára a program fontos eleme, hogy a hazai szűkülő támogatási környezetben az itthon élő és dolgozó kortárstáncosok, művészek számára nyújtsunk fejlődési, szakmai lehetőséget.

A jelentkezés módja
A kollektíva összeállításának módjában a SÍN számára az alábbi szempontok fontosak:

 • Nem látjuk lehetségesnek, hogy mi, a SÍN munkatársai döntsünk az egyéni jelentkezőkből a kollektíva összeállításáról, fontos, hogy a résztvevők maguk gondolkozhassanak arról, milyen formációban dolgoznának
 • Olyan helyzetet szeretnénk teremteni, amelyben az érdeklődők megismerkedhetnek, ahol esetleg váratlan találkozásokra kerülhet sor, közös mozgáson, játékokon, beszélgetéseken keresztül alakulhat ki egy lehetséges kollektíva

Éppen ezért az alábbi kereteket dolgoztuk ki, ami egy kísérlet, mi magunk is ismeretlen terepen járunk, tehát örömmel vesszük a visszajelzéseket, ötleteket, kérdéseket ezzel kapcsolatban.

Egyéni jelentkezés
Egy egész napos workshop-ra invitálunk 2024. május 12-én 10h és 17h között a SÍN Művészeti Központba. Ezen a workshop-on mindenki részt vesz, aki jelentkezik.
Ez a nap arról szól, hogy a jelentkezők a lehető legjobban megismerjék egymást egy vezetett folyamatban, mozgás, tánc, játékok, beszélgetések, közös ebéd formájában.
A workshop-ot Szemessy Kinga és a SÍN munkatársai vezetik majd.

A jelentkezés ezen az űrlapon lehetséges:
https://forms.gle/K9nBrYxCZVgqjYgx5

Aki érdeklődik a program iránt, és csak azért nem jelentkezik, mert a május 12-i workshop napon nem ér rá, kérjük, hogy írjon erről egy email Rácz Anikónak a racz@sinarts.org címre. Szeretnénk felmérni, hogy hány olyan érdeklődő van, aki részt venne a programban. Amennyiben nagyon sokan vagytok így, megpróbáljuk megtalálni a módot arra, hogy a jelentkezést bővítsük, módosítsuk.

Kollektívák kialakítása
Az iCoDaCo kollektíva kialakításánál az alábbi szempontok fontosak:
– Olyan művészek együttműködése, akik amennyire az adott kontextus megengedi – tudjuk, hogy a magyarországi kortárstánc szcéna kicsi, sok-sok kapcsolódással -, nem dolgoztak még sokat együtt, nem feltétlenül ismerik egymást szakmai szempontból
– Diverzitás: életkorban, szakmai tapasztalatban és háttérben
– Megbízhatóság, a kutatásra, új formák, megközelítések megismerésére való nyitottság

A május 12-i közösen eltöltött nap alapján a résztvevőknek egy hónapja lesz arra, hogy saját maguk alakítsanak ki 6 illetve 7 fős kollektívákat.
Emiatt az egyéni jelentkezési lapon beküldött információt a május 12-i workshop-ot követően minden jelentkezővel megosztjuk- megkönnyítendő a kollektívák összeállítását -, nem csupán az elérhetőséget, hanem a kérdésekre adott válaszokat is.
Mivel a május 12-i nap arról szól, hogy a jelentkezők megismerjék egymást, és ennek a tapasztalatnak az alapján tudjanak gondolkodni a kollektívákról, ezért a kollektíva összeállításában csak olyan tagokban tudtok majd gondolkodni, akik részt vettek ezen a napon, hiszen a személyes, közös találkozást gondoljuk a kollektíva kialakítás alapjának.
Egy-egy résztvevő számára lehetséges lesz majd csatlakozni több kollektívához is.
A kollektívák június 10. 20h-ig küldhetik el majd közös jelentkezésüket szintén egy google form-on, melyet május 12-én osztunk meg a résztvevőkkel.
A beadott kollektíva javaslatok közül a SÍN munkatársai választják ki azt, amelyik részt vesz majd a programban a fent leírt szempontok alapján, melyről június 14-ig értesíti az összes résztvevőt.
A kiválasztás után a SÍN munkatársai egyénileg egyeztetnek a kollektíva tagjaival a szerződésről, a munka további menetéről.

Tehát a jelentkezés, kollektíva összeállítás menetrend röviden:
2024. április 15 – május 8. jelentkezési időszak
2024. május 8. 20h jelentkezési határidő
2024. május 12. 10-17h workshop a SÍN-ben
2024. május 13 – június 10. kollektívák kialakítása
2024. június 10. 20h jelentkezési határidő a kollektívák számára
2024. június 14. a kiválasztott kollektíva közzététele

Várjuk jelentkezéseteket a fent megadott űrlapon 2024. május 8-ig!
Amennyiben további információra van szükségetek, kérdésetek van keressétek Rácz Anikó projektvezetőt a racz@sinarts.org címen.

Üdvözlettel,
A SÍN csapata

iCoDaCo – Pályázati felhívás kortárstáncosok számára
Scroll to top