SinArts

2016.09.15.

HIROAKI UMEDA: DRIVES

Helyszín: Trafó
Hiroaki Umeda öt magyar táncossal dolgozott együtt 2016 nyarán,  az elkészült darabot a Sziget után a Trafóban mutatták be 2016 szeptemberében. Az előadás az emberi testek és a vizuális elemek mozgásának dinamikájával foglalkozik.

Hiroaki Umeda öt magyar táncossal dolgozott együtt 2016 nyarán,  az elkészült darabot a Sziget után a Trafóban mutatták be 2016 szeptemberében. 

Az előadás az emberi testek és a vizuális elemek mozgásának dinamikájával foglalkozik. Az öt, karakterben egymástól nagyon különböző táncos a koreográfus által kreált közös mozgásanyaggal dolgozik, egyszerre hoznak létre individuális és egységes mozgást. A koreográfiához a zenét én hozom létre, éles, elektromos hangokkal dolgozom. Az előadásnak fontos vizuális eleme lesz a vetítés, melyet magyarországi művészek hoznak létre. Az absztrakt geometrikus elemeket alkalmazó videó anyag, az elektronikus zene és a koreográfia együttese egy furcsán organikus teret hoznak majd létre.

Hiroaki Umeda japán koreográfust és multidiszciplináris művészt a japán avantgárd művészeti világ meghatározó, egyik legbefolyásosabb művészeként tartják számon. Előadásai intenzív vizuális elemeket hordoznak, koreográfiáinak központi eleme a digitális hátterű holisztikus művészi gondolkodás, az érzékszervek folyamatos stimulálása. „Nem üzenetekben gondolkodom, érzeteket akarok a nézőknek közvetíteni.” – vallja az alkotó.

Az előadás digitális vetítését készítő alkotócsapat tagjai – Hajdú Gáspár, Papp Gábor / XORXOR, Nagy Ágoston / Binaura – a technológia, a művészet és a design határterületén tevékenykednek. Piaci, technológiai projektjeik mellett munkájuk fontos része a kulturális szférával való együttműködés. Sok éve segítik a magyar tánc és színházi világ produkciónak létrejöttét digitális kreatív technológiai fejlesztésekkel. Többek között dolgoztak az Artus Társulat, a Tünet Együttes, a Forte Tarsulat, és a Góbi Rita Társulat darabjaiban is. Színházi munkáikban egyesül az újmédia- és videoművészet, a valósidejű grafikai programozás, a motion capture és a 3D tervezés.

„Umeda minden darabja a fény-hang-kép-test ingergazdag négyszögében tett önfeledt barangolás… Megállíthatatlanul ömlenek a szélesvásznú, szemkápráztató digitális képek: egy emberforma a pislogó fénycsillagok rengetegében, a szél kavarta virtuális hóesésben, a szürkésfekete ”zajos képek” fogságában… Ülünk egy minden érzékszervünkre sokkhatást gyakoroló virtuális ingerrengeteg, egy installáció közepén, ebben a különös csillagközi, holisztikus audiovizuális tájképben, és csak kapkodjuk a levegőt erősen a székünkbe kapaszkodva. Utazunk.” (Králl Csaba, kritikus)

Koreográfus: Hiroaki Umeda
Előadók: Dányi Viktória, Frigy Ádám, Horváth Nóra, Nagy Emese, Varga Csaba
Zene: Hiroaki Umeda
Hang- és fényterv: S20
Vizuális tervezés: S20
Kreatív programozás, videó: Nagy Ágoston – Binaura, XORXOR: Csik-Kovács Zoltán, Hajdu Gáspár, Papp Gábor
Külön köszönet: Suzuko Tanoiri, Kettinger Zoltán, Samu Bence, Csík-Kovács Zoltán

Produkciós vezetés: Rácz Anikó, S20
Koprodukciós partnerek: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Sziget Fesztivál, Pro Progressione Bt.
Támogatók: Japán Alapítvány, Műhely Alapítvány

Trailer a SÍN Kulturális Központ Vimeo oldaláról.

A teljes előadás megtekintéséhez szükséges jelszóért keress minket.

HIROAKI UMEDA: DRIVES
Scroll to top