Gránátalma klub

Létrehoztunk egy nyílt facebook csoportot, amit szeretnénk közösen megtölteni tartalommal, ha kedved van, csatlakozz ITT!

A Gránátalma klubról:
Egy közösség, amely mozgáson és alkotáson keresztül foglalkozik a gender (társadalmi nem) körül felmerülő kérdésekkel. Egy tér, ahol a középpontban maga a közösség áll, a sokféleségünk, különböző tudásunk és tapasztalataink. Az egész éven át tartó találkozók során a bennünket érintő társadalmi konstrukciókat vizsgáljuk, kérdéseket teszünk fel szerepekkel, rendszerekkel, szabályokkal, demokratikus működéssel, hagyományokkal, feminizmussal, megszokott és nem megszokott nézetekkel kapcsolatban. A folyamatban szomatikus és testközpontú kísérletezés folyik. Előtérbe helyezzük a tapasztalás alapú közös tanulást és onnan indulunk, ami a legkézzelfoghatóbb. Hiszen teste, mindannyiunknak van.

A Gránátalma Kutatócsoportról:
A Klub magját, a Kutatócsoportot 17 civil résztvevő alkotja, akik október eleje óta három hetente egy intenzív hétvégét töltenek el együtt a SÍN-ben. Találkozásainkra minden hétvégén különböző táncosok, táncpedagógusok, kísérletező művészek és alkotók csatlakoznak be, hogy együtt alkossunk, kísérletezzünk.
Kutatócsoportként magunknak tett kihívás, hogy mozgáson, játékon keresztül és különböző kreatív módokon vizsgáljuk a minket érintő társadalmi konstrukciókat, rendszereket és a benne létező testeket. Saját helyünket és kapcsolódásunkat a témákhoz és egymáshoz.
Közösen bontjuk ki felmerülő kérdéseinket, közösen keressük hozzá a nyelvezetet és a szabad kifejezést. Hisz mi is az a gender, hol kezdődik a tánc és mit ad számunkra a közösség?

Nyílt napok:
Az év során a Kutatócsoport három nyílt alkalmon keresztül invitálja az érdeklődőket egy közös élményre. Mindegyik alkalom másként fog felépülni, alapanyagul az elmúlt hónapok témáit, kérdéseit, játékait használjuk inspirációként. Egy nyílt nap interaktív. Egy nyílt nem prezentáció. Egy nyílt nap élményeink lenyomata. Egy nyílt nap meglepetés.

A workshopsorozat 2021.10.15-én indult, havi rendszerességgel, pénteken 17:00-20:30 és szombaton 09:00-13:00.   
A 2022. májusig futó, havonta egy-egy hétvégén jelentkező workshop sorozat keretében arra invitáltuk a résztvevőket, hogy megosszák élményeiket, véleményüket különböző, kis és nagy társadalmi kérdésekről, közösen megtapasztaljuk a szabad önkifejezést különböző művészeti formákon keresztül, művészek bevonásával. A klub célja, hogy demokratikus együttműködésre, aktív részvételre bátorítsuk egymást a folyamatosan formálódó közösségen belül és kívül.

A részvételre felhívás így szólt:
Mi is az a gender, hol kezdődik a tánc és mit ad számunkra a közösség?
Bontsuk ki együtt mozgásban, alkotásban, közös gondolkodásban és csinálásban!
Gyere el ha:
– van kedved mozogni, táncolni, úgy ahogy te szeretsz vagy szeretnél
– olyasmit keresel, amiben időt adhatsz valamire magadnak és másoknak, amivel nem foglalkozol a mindennapokban
– szívesen megismerkednél azokkal, akikkel talán minden nap együtt álltok sorban a kisboltban, de sosem beszélgettetek
– szeretsz játszani
– érdekel a művészet és nemcsak néznéd, hanem csinálnád is
– érdekel, hogy milyen szerepeink vannak vagy lehetnek a családban, párkapcsolatban, kisebb-nagyobb közösségben, a társadalomban
– szeretnél élményeket megosztani és meghallgatni
– szeretnéd megtapasztalni az együttműködés fentjeit és lentjeit, kialakítani közösen azt, hogy hogyan legyünk együtt
– készen állsz egyetérteni és nem egyetérteni
Gyere úgy ahogy vagy, hozd magaddal a kíváncsiságodat, nyitottságodat, ötleteidet, kérdéseidet!
*
A Gránátalma klub – workshop sorozat részvételi feltételeiről:

A workshop sorozat egyes alkalmai egymásra épülnek, kapcsolódnak, így az elköteleződés a teljes időszakra szól 2021 október közepétől egészen 2022 májusáig.
A hirtelen felmerülő élethelyzetekről, halaszthatatlan kötelezettségekről majd menet közben beszélünk, azonban azon jelentkezését várjuk, akikkel az alábbi időpontokra tervezni tudunk.

A részvétel nem igényel semmilyen előzetes tudást, gyakorlatot.

A résztvevőknek hétvégénként (péntek délután és szombat délelőtt) nettó 10.000 Ft-ot fizetünk – szerződéssel, alkalmai foglalkoztatás keretében vagy számla ellenében.

A workshop alkalmak között a részvevőkkel egy zárt facebook csoportban vagy egy közösen megállapított módon folyamatosan kommunikálunk. Ez különösebb elfoglaltságot, plusz időt nem igényel, ez elsősorban a kapcsolattartás történik majd.

Egyes alkalmakat – körülbelül 2-3 havonta – nyílt eseményeknek tervezzük, ekkor a résztvevők is meghívhatnak családjukból, barátaik közül bárkit, akivel szívesen megosztanák a folyamatot.

A dupla félnapos alkalmak legtöbbször a SÍN Művészeti Központban – XIII. ker. Gyutacs u. 10. -, de alkalmanként külső helyszíneken kerülnek megrendezésre.

A workshop sorozat tervezett időpontjai az alábbiak – mindig pénteken 17.00-20.30 és szombaton 9.00-14.00 között:
október 15.-16., november 5.-6., november 26-27., december 17-18., január 14-15., február 4-5., február 25-26., március 18-19., április 8-9., április 29-30., május 20-21.

A résztvevők kiválasztásakor a legfőbb szempont az volt, hogy a csoport sokszínűségére törekedjünk korban, érdeklődési körben egyaránt. Az jelentkezési űrlapon kért információk ennek a sokszínűségnek a biztosítását szolgálta.
*
A SÍN a Gránátalma klubot kilenc európai ország művészeti központjának együttműködésében valósítja meg 2020 és 2023 között.
Ha érdekel a program, és kérdésed van, keress minket email-ben a granatalmaklub@sinarts.org e-mail címen.

***
A PG – Dancing In Your Shoes célja a kultúra és a művészet, a kortárstánc eszközeivel a helyi közönségek és közösségek közéletben való aktív részvételére való ösztönzése. A programban különös figyelmet szentelünk az egyenlő lehetőségekről, szerepekről, felelősségvállalásról való közös gondolkodásnak.
PG – Dancing In Your Shoes az együttműködő partnerek igényéből született arra, hogy helyi közönségeikkel és közösségeikkel egy erősebb kapcsolatot alakítsanak ki. Célunk az, hogy a közönséget, közösségeket közelebb hozzuk a kortárstánchoz, a művészet megtapasztalásához.

A projekt céljai továbbá az alábbiak:
1.     A közönség és a kortárstánc kapcsolatának szorosabbra fűzése az aktív részvételen keresztül, a passzív, befogadó jellegű művészeti élményből egy aktív/részvételi jellegű tapasztalat felé.
2.     A különböző művészetet befogadó közösségek  és a művészeti szervezetek közötti kapcsolatok megerősítése, a különböző társadalmi szerepekről való gondolkodás a művészeti, kulturális és társadalmi folyamatokban.

A partnerszervezeteinknél az emberi jogok, a művészeti produkciós modellek, a társadalmi inkluzivitás, valamint a sokszínűségről való diskurzus nagyon különböző formákban és tartalommal jelenik meg. A partnerek mindegyike több éves tapasztalattal rendelkezik a kortárs tánc formanyelve tekintetében, mely biztos alapot jelent ahhoz, hogy saját területükön proaktív fejlődést indítsanak el, mind kulturális, mint társadalmi szinten. címre.

A PG – Dancing in Your Shoes partnerei:
Alma Mater University of Bologna (Italy)
Boulevard Festival (The Netherlands)
British Council (UK)
City of Women (Slovenia)
DansBrabant (The Netherlands)
Gender Bender Festival / Il Cassero LGBTI Center (Italy)
Klap Maison de la Danse (France)
Norrlandsoperan (Sweden)
Paso a 2 (Spain)
Yorkshire Dance (UK)
SÍN Művészeti Központ (Hungary)

gramatalma_szoro_a5_202106_ok
gramatalma_szoro_a5_202106_ok2
Scroll to top