SinArts

Folytatódik a Gránátalma Klub!
Akár velünk voltál tavaly, akár nem, várunk a Gránátalma Klub tovább formálására. Kutatócsoportunk idén új keretek között hámozhatja tovább a felmerülő kérdéseket, élményeket, gondolatokat.
Jelentkezés itt/Részletekért olvass tovább: https://forms.gle/ip5zArTDaCGshLVd8

Gránátalma WORKSHOPOK
Az év során egy négy napos és három darab két napos workshopra invitálunk benneteket:
– Szeptemberben máris a 4 napos intenzív kutató munkával kezdünk, ezzel alapozzuk meg a közös munkát. Vendégünk a Yorkshire Dance-től, Angliából érkező TC Howard lesz. Teret adunk a találkozásnak, játéknak, mozgásnak és annak a felfedésének, hogy mi is érdekli a résztvevőket, miben merülnének el szívesen az év során. Fogunk mesélni, írni, rajzolni és táncolni is bőven.
– Az év további részében pedig Borsos Lucával, majd Grélinger Ágival és Farkas Gergővel folytatódik a gránátalmázás.

Gránátalma LAB
A workshopok között laboratórium formájában kaptok teret a benneteket érdeklő témákban való elmélyülésre.
Ugyanis a szeptemberi workshop végére 3-4 fős csoportok alakulnak majd, akik együtt, a workshopon tapasztaltak alapján választják ki a következő hónapok kutatási témáját. Minden csoport önálló, önrendelkező, öndefiniált és öntörvényű. A kiscsoportok témája és kutatási formája is saját találmányuk lesz, maguk dönthetik el, hogy mikor, mennyit és hogyan dolgoznak együtt és kutatják a választott témákat.Témáik és a kutatási forma is saját találmányuk lesz. Ők döntik el, hogy mikor, mennyit és hogyan kutatják a választott terület rétegeit. A SÍN teret, termet, író és rajzeszközöket kínál szabad felhasználásra a folyamatokhoz. Mindemellett minden csoportnak lesz egy konzulense // mentora // segítője // extrája, az idei workshoptartók közül: Borsos Luca, Grélinger Ági és Farkas Gergő. Velük útközben szabadon konzultálhatnak, tehetnek fel nekik kérdéseket. Vagy épp őket kérhetik meg, hogy kérdezzenek.

Az évad menetrendje:
Szeptember 28 – Október 1. // Kutatás alapozás és kreatív workshop TC Howarddal
Október 2 – December 2. // Első kutatási fázis
December 3 – December 4. // Kutatási folyamat megosztása – Közös hétvége Borsos Lucával, Grélinger Ágival és Farkas Gergővel
– A második félévben pedig szintúgy lesz tér a Gránátalma LAB folytatására.
Valamint három intenzív hétvégére is számíthattok, melyek közül egyiket Grélinger Ági, másikat pedig Farkas Gergő vezeti majd, egyet pedig közösen. Ezeknek a pontos időpontjával hamarosan jelentkezünk.

A Gránátalma klub – workshop sorozat részvételi feltételeiről:
A workshop sorozat egyes alkalmai egymásra épülnek, kapcsolódnak, így az elköteleződés a teljes időszakra szól 2022 szeptemberétől egészen 2023 májusáig.
A hirtelen felmerülő élethelyzetekről, halaszthatatlan kötelezettségekről majd menet közben beszélünk, azonban azon jelentkezését várjuk, akikkel az alábbi időpontokra tervezni tudunk.
A részvétel nem igényel semmilyen előzetes tudást, gyakorlatot.

A résztvevőknek hétvégénként (összesen alkalmanként kb. 10 órányi elfoglaltságért, 5 alkalommal) nettó 10.000 Ft-ot fizetünk – szerződéssel, alkalmai foglalkoztatás keretében vagy számla ellenében.

A dupla félnapos alkalmak legtöbbször a SÍN Művészeti Központban – XIII. ker. Gyutacs u. 10. -, de alkalmanként külső helyszíneken kerülnek megrendezésre.

A résztvevők kiválasztásakor a legfőbb szempont, hogy a csoport sokszínűségére törekedjünk korban, érdeklődési körben egyaránt. A jelentkezési űrlapon kért információk ennek a sokszínűségnek a biztosítását szolgálta.
Jelentkezés itt: https://forms.gle/ip5zArTDaCGshLVd8

A workshop alkalmak között a részvevőkkel egy zárt facebook csoportban vagy egy közösen megállapított módon folyamatosan kommunikálunk. Ez különösebb elfoglaltságot, plusz időt nem igényel, ez elsősorban a kapcsolattartás történik majd.

Létrehoztunk egy nyílt facebook csoportot is, amit szeretnénk közösen megtölteni tartalommal, ha kedved van, csatlakozz ITT!

A Gránátalma klubról:
Egy közösség, amely mozgáson és alkotáson keresztül foglalkozik a gender (társadalmi nem) körül felmerülő kérdésekkel. Egy tér, ahol a középpontban maga a közösség áll, a sokféleségünk, különböző tudásunk és tapasztalataink. Az egész éven át tartó találkozók során a bennünket érintő társadalmi konstrukciókat vizsgáljuk, kérdéseket teszünk fel szerepekkel, rendszerekkel, szabályokkal, demokratikus működéssel, hagyományokkal, feminizmussal, megszokott és nem megszokott nézetekkel kapcsolatban. A folyamatban szomatikus és testközpontú kísérletezés folyik. Előtérbe helyezzük a tapasztalás alapú közös tanulást és onnan indulunk, ami a legkézzelfoghatóbb. Hiszen teste, mindannyiunknak van.

A Gránátalma Kutatócsoportról:
A Klub magját, a Kutatócsoportot 17 civil résztvevő alkotja, akik október eleje óta három hetente egy intenzív hétvégét töltenek el együtt a SÍN-ben. Találkozásainkra minden hétvégén különböző táncosok, táncpedagógusok, kísérletező művészek és alkotók csatlakoznak be, hogy együtt alkossunk, kísérletezzünk.
Kutatócsoportként magunknak tett kihívás, hogy mozgáson, játékon keresztül és különböző kreatív módokon vizsgáljuk a minket érintő társadalmi konstrukciókat, rendszereket és a benne létező testeket. Saját helyünket és kapcsolódásunkat a témákhoz és egymáshoz.
Közösen bontjuk ki felmerülő kérdéseinket, közösen keressük hozzá a nyelvezetet és a szabad kifejezést. Hisz mi is az a gender, hol kezdődik a tánc és mit ad számunkra a közösség?

A workshopsorozat 2021.10.15-én indult, havi rendszerességgel.   
A 2022. májusig futó, havonta egy-egy hétvégén jelentkező workshop sorozat keretében arra invitáltuk a résztvevőket, hogy megosszák élményeiket, véleményüket különböző, kis és nagy társadalmi kérdésekről, közösen megtapasztaljuk a szabad önkifejezést különböző művészeti formákon keresztül, művészek bevonásával. A klub célja, hogy demokratikus együttműködésre, aktív részvételre bátorítsuk egymást a folyamatosan formálódó közösségen belül és kívül.

A részvételre felhívás így szólt:
Mi is az a gender, hol kezdődik a tánc és mit ad számunkra a közösség?
Bontsuk ki együtt mozgásban, alkotásban, közös gondolkodásban és csinálásban!
Gyere el ha:
– van kedved mozogni, táncolni, úgy ahogy te szeretsz vagy szeretnél
– olyasmit keresel, amiben időt adhatsz valamire magadnak és másoknak, amivel nem foglalkozol a mindennapokban
– szívesen megismerkednél azokkal, akikkel talán minden nap együtt álltok sorban a kisboltban, de sosem beszélgettetek
– szeretsz játszani
– érdekel a művészet és nemcsak néznéd, hanem csinálnád is
– érdekel, hogy milyen szerepeink vannak vagy lehetnek a családban, párkapcsolatban, kisebb-nagyobb közösségben, a társadalomban
– szeretnél élményeket megosztani és meghallgatni
– szeretnéd megtapasztalni az együttműködés fentjeit és lentjeit, kialakítani közösen azt, hogy hogyan legyünk együtt
– készen állsz egyetérteni és nem egyetérteni
Gyere úgy ahogy vagy, hozd magaddal a kíváncsiságodat, nyitottságodat, ötleteidet, kérdéseidet!

A SÍN a Gránátalma klubot kilenc európai ország művészeti központjának PG – Dancing In Your Shoes elnevezésű együttműködésében valósítja meg 2020 és 2023 között.
Ha érdekel a program, és kérdésed van, keress minket email-ben a granatalmaklub@sinarts.org e-mail címen.

sin_granatalma_event_cover_2022_08
SIN_szorolap_kis_elemek
granatalma_group_cover_1
gramatalma_logo_verziok_big-03
sin_granatalma_cover_piknik
sin_granatalma_event_cover_202108
sin_granatalma_event_cover_202109_3
Scroll to top