SinArts

SUSTAINABILITY IN THE ARTS – FENNTARTHATÓSÁG A MŰVÉSZETBEN
Társasjáték együttműködő csapatoknak és szervezetknek

A játék a CoopAnimArt Erasmus+ program keretében a SÍN Művészeti Központ fejlesztette a portugál Artemrede szervezet együttműködésével
Koncepció: Rácz Anikó, Török Tímea
Grafikai terv: Jenei Szilveszter
Fenntarthatósági konzulens: Pippa Bailey

BEVEZETÉS

A „Sustainability in the Arts ” című társasjáték a CoopAnimArt Erasmus+ program keretében hoztuk létre. A program, hat európai, az előadóművészet, a felnőttképzés és a társadalmi szerepvállalás területén tevékenykedő szervezet partnersége volt 2021 és 2023 között.

A fenntarthatóság gondolata mintegy vezérfonalként szolgált a partnerek által kidolgozott szakmai tréninganyagok fejlesztése során. A társasjáték a portugáliai Artemrede és a magyarországi SÍN Művészeti Központ közös munkájában jött létre.

HÁTTÉR

A társasjáték fejlesztését jelentős mértékben inspirtálta az IETM és az IDEA Consult által 2021-ben végzett Rewiring the Network kutatás, elsősorban azért mert a kutatás fenntarthatóságot a zöld témáknál sokkal tágabb, átfogóbb értelemben tárgyalja. Ahogy a Szitakötő programban, a társasjátékban is a fenntarthatóság öt területét vizsgáljuk: Művészeti, Társadalmi, Emberi, Ökológiai és Gazdasági.

A természetet illetően a következő szempontokat tartjuk szem előtt, amikor a tevékenységeinkről és a jövőre vonatkozó terveinkről gondolkodunk:

  • A helyi természeti környezet és ennek kihívásainak (levegőminőség, vízforrás stb.) feltárása.
  • A biorégió természeti sajátosságai és ökológiája, élővilága, és hogy ez hogyan hat munkánkra.
  • A helyi természet jogainak feltárása, mint például a szárazföld, a tenger, a fák és a vadon élő állatok.
  • A helyi kulturális környezet megértése, tiszteletben tartása és integrálása, beleértve az őslakokosok kulturális szokásait, hagyományait.

A JÁTÉK CÉLJA

A játék arra hív munkacsoportokat – kollektívákat, civil szervezeteket, intézményeket -, hogy a társasjáték segítségével gondolják át jelenlegi helyzetüket, és határozzák meg a fenntarthatóbb működés felé vezető fejlesztési területeket az öt kategóriában.

Célunk az volt, hogy ezt a hatalmas koncepciót a cselekvés szintjére hozzuk le, hogy megértsük, mit tehet mindenki, hogy egyéni képességeinek és felkészültségének megfelelően tegyen egy (vagy kettő vagy három…) megvalósítható, de kihívást jelentő lépést előre. A játékot azzal az elképzeléssel fejlesztettük ki, hogy teret és időt biztosítson a fenntarthatóságról szóló, csapatokon belüli megbeszéléseknek, hogy ösztönözze a közös gondolkodást és cselekvést.

A játékot azoknak a munkacsoportoknak szánjuk, amelyek szeretnének előrelépni a fenntarthatóság irányába, de még nem dolgoztak ki erre vonatkozó stratégiai tervet, de hajlandóak strukturáltabb módon megvitatni és cselekedni.

A játék célja, hogy a csapatok meghatározzanak 3-4 olyan tevékenységet, amelyek relevánsak a tevékenységük és munkamódszerük szempontjából a fenntarthatóság magasabb szintje felé, és amelyek kidolgozását vállalják a következő 3-12 hónapban.

Miután a csapat meghatározta a 3-4 tevékenységet, külön foglalkozást javaslunk az akciótervek elkészítésére és a fejlesztés nyomon követésére.

A JÁTÉK

A játék angol nyelven az alábbi linkekre kattintva tölthető le tölthető le:
Figyelem: a társasjáték táblája 5 részből áll, melyeket A3-as nyomtatón lehet kinyomtatni.
Az „Introduction” fájlban található szabályok betartásával bármely csapat játszhatja a játékot külső moderálás nélkül.
Introduction
A3 artistic / A3 ecologic / A3 economic / A3 human / A3 social
Activity Cards

Fenntarthatóság a művészetben / Társasjáték együttműködő csapatoknak és szervezetknek
Scroll to top