SinArts

2016.04.29.

DÁNYI VIKTÓRIA-NELSON REGUERA PEREZ: KEEP IN TOUCHING

Helyszín: MU Színház
Dányi Viktória és Nelson Reguera Perez táncosok ezen a mindennap ismételt, rutinszerű gesztuson keresztül járják körül, hogy mi minden rejlik két ember viszonyában.

Egy kézfogás, ami húz és taszít egyszerre, manipulál, de támaszt is nyújt, és még akkor is megtart, ha már rég elengedtük egymást.

Dányi Viktória és Nelson Reguera Perez táncosok ezen a mindennap ismételt, rutinszerű gesztuson keresztül járják körül, hogy mi minden rejlik két ember viszonyában. 

Az előadás három fejezetben három különböző variációt mutat fel játékosan és absztrakt módon, a nézőnek szabad asszociációs lehetőséget hagyva. Összehangolt lépések és forgások, és az indaként egymásba kapaszkodó, kibogozhatatlan kézfogás – az alapmotívumok, melyek egyre bonyolultabb tánckombinációkká válnak, lassan megszabadulva szabályoktól és kötöttségektől is.

„Az egyszerűségnek mindig megvan az a könnyebbsége, hogy képes megőrizni a többértelműséget, és ez a nézői alkotókedv számára kiváló lehetőségeket kínál. A Keep in Touching például működik többek között egyszeri találkozásként, kapcsolatként vagy próbafolyamatként, csakúgy, mint egy kéz a kézben, közösen leélt élet mozgásos lenyomataként. A primer egyszerűségnek azonban hátulütője is van, egyszerűen szólva általában unalmas: hamar megértjük, hamar letudjuk. Főként olyankor, ha – mint ebben az esetben is – az előadás nem kezdi el az érzelmeinket csiklandozni. A Keep in Touching drámája ugyanis nem érzelmi, éppen ellenkezőleg: elsősorban motoros érzelemmentessége, a gyakran matematikai képletként egymáshoz kapcsolódó mozdulatok semlegessége teszi drámává.” (Török Ákos, kritikus)

Alkotók: Dányi Viktória, Nelson Reguera Perez
Előadók: Dányi Viktória, Szász Dániel
Zene: Varga Vince
Dramaturg: Zsigó Anna
Fényterv: Dézsi Kata

Producer: SÍN Kulturális Központ
Támogatók: Open Latitudes3, NKA, Fővárosi Önkormányzat, EMMI, MU Színház, Sziget Fesztivál
A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.

Nelson Reguera Perez szerepét a 2017 áprilisi előadásban Szász Dániel veszi át.

Bemutató: 2016, MU Színház

Dányi Viktória

Dányi Viktória tanulmányait a Budapest Kortárstánc Főiskolán kezdte, majd egy évet töltött a londoni LCDS-ben (London Contemporary Dance School). Alapító tagja a BLOOM! kollektívának, ezen kívül több hazai koreográfussal is dolgozott már együtt, mint Mészáros Máté, Molnár Csaba, Pataky Klári, Hód Adrienne. Vadas Zsófia Tamara és Molnár Csaba táncos-koreográfusokkal (Czitrom Ádám és Porteleki Áron zenészekkel kiegészülve) az utóbbi évek egyik legszórakoztatóbb zenés táncelőadása, a Nyúzzatok meg! – fűződik a nevükhöz. Különböző előadóművészeti kísérlezetés jellemzi munkáit táncosként és koreográfusként egyaránt.

Szász Dániel

Középiskolai tanulmányait megszakította, mert a színház érdekelte. 1993-1997 között a 7tükör stúdiószínházban színésznek tanult, majd a Csabai Attila és Landjánszki Márta nevével fémjelzett Kompmánia együttesben való munka érdeklődését a tánc felé fordította. Szabadúszó táncosként olyan jeles kortárs koreográfusok előadásaiban szerepelt, mint Frenák Pál, Hudi László vagy Gergye Krisztián, Pataky Klára, Hámor Jocó. 2002 óta a Szabó Réka nevével fémjelzett Tünet Együttes tagja, akiknek előadásai jellegzetesen törekszenek a műfaji határok tágítására és a színház és a tánc ötvözésére.

Online jegyvásárlás: http://muszinhaz.jegy.hu/

Trailer a SÍN Kulturális Központ Vimeo oldaláról.

A teljes videó megtekintéséhez szükséges jelszóért keressenek minket.

DÁNYI VIKTÓRIA-NELSON REGUERA PEREZ: KEEP IN TOUCHING
Scroll to top