Gábri Nikolett és Jozifek Zsófia: Testotthon – Nulladik lépés kutatási megosztás / április 19. 18:00 @SÍN

Nulladik Lépés kutatási programunkban Gábri Nikolett és Jozifek Zsófia a TESTOTTHON című projektben a hajléktalanságban érintett személyekkel találkoznak heti foglalkozásokon, az Utcafront-on. Céljuk, hogy a résztvevők egyre örömtelibb viszonyt alakítsanak ki saját testükkel és mozgásukkal, ezen keresztül magabiztosabbá váljanak a mindennapokban, és a csoport igényei mentén a foglalkozások eredményeképpen színházi előadást hozzanak létre.
Szeretettel várjuk a szociális szférában érintett, és alkalmazott művészettel foglalkozó szakembereket, hallgatókat, és bárkit, aki a téma iránt érdeklődik egy játékos, tapasztalatmegosztó alkalomra!
– Miképpen otthonod a Tested?
– Hogyan lehetsz otthon a testedben?
– Ha a testedben otthon vagy, otthon vagy a világban?
– Lehetsz otthon a testedben és kilakoltatva a világban?
TestOtthon című projektünk 2023. januárjában indult, és azt vizsgáljuk hajléktalan és lakhatási válsággal küzdő emberekkel közösen, hogy mit jelent az otthon és az otthonosság fogalma, kiemelten – de nem kizárólag – a test és a testtudatosság vonatkozásában. Ennek keretében az Utcafront Menedék Hajléktalan Személyek és Szenvedélybetegek Integrált Intézményével együttműködve, a lakók bevonásával heti rendszerességű színházi műhelymunkát kezdeményeztünk, amelyben fontos szerepet kap a (színpadi) test és az azzal való játék.
– Milyen módokon lehetséges a test és a mozgás felszabadítása a csoporttagok számára?
– Milyen szempontokat érdemes figyelembe vennie a csoportvezetőknek ahhoz, hogy a bevont személyek megerősödjenek, sikerélményük legyen a mozgáson keresztüli alkotásban?
– Mindez hogyan hat mindennapjaikra, személyes megéléseikre, közösségükre?
– A közös, laboratórium-jellegű műhelymunkában milyen módszerek, gyakorlatok hasznosak, és melyek kevésbé?

Az eseményen interaktív, játékos formában osztjuk meg a fenti kérdésekre vonatkozó kutatásunk jelenlegi eredményeit. A folyamat során részletes reflekítv naplót vezettünk, ami lehetővé teszi, hogy a beszámoló részévé tegyük szakmai és személyes dilemmáinkat, meglátásainkat, nehézségeinket, és sikereinket. És nagyon kíváncsiak vagyunk a ti meglátásaitokra és kérdéseitekre!
Gábri Nikolett és Jozifek Zsófia: Testotthon – Nulladik lépés kutatási megosztás / április 19. 18:00 @SÍN
Scroll to top