SinArts

A 2021 januárjában induló Shift+Enter formájában, tartalmában, elemeiben rugalmas, dinamikusan változó program pályakezdő táncművészek és alkotók számára.
Az egyedi igényekhez igazodva támogatást biztosítunk, közeget teremtünk a szakmai útkereséshez.

Támogatottjaink 2022-ben:

Lágymagány Egy Közösségi Tánc Nyomán – a ‘lágymagány’ kutatása a moldvaiban, az éneklésben, biciklizés közbeni zenehallgatásban. Elsőként azzal a céllal, hogy meg tudja mutatni, később, hogy egyre interaktívabbá tehesse, akár workshoppal is kísérhessen egy előadást a témában.

A 6 tagú kollektíva egy olyan kreatív folyamattal kísérletezik, ahol mind egyenrangú irányító és döntéshozó félként szerepelnek. A kutatás magának a folyamatnak a megismerésére is irányul, miközben a kollektívát valóban életre hívják.

Támogatottjaink 2021-ben:

Hipotézisük: A score alapú részvételi performanszokban hatékonyan feldolgozhatunk társadalmi témákat, melyek túlmutatnak a formából fakadó önismereti és szabálykövetési kérdéseken.
A részvételi performanszuk témájának a kapunyitási pánikot választották. A szociopszichológiai jelenség kutatásában egy pszichológus szakértő segítette őket.

A kutatás mozgatórugója: hogyan dolgozhatók fel és interpretálhatók az emlékek úgy, hogy amit létrehozunk, ne váljon leíró jellegűvé (ne „elmeséljük” az emlékeket)? Ehelyett azokat gyökerükig bontva hogyan hozhatunk létre egy olyan világot, amibe a néző úgy tud bevonódni, hogy önmagát (is) megláthassa?
Olyan aktuális kérdésekkel foglalkoztak, amelyek gyakran felmerülnek a fiatal táncművészek életében: a szakmánkban való kiteljesedés vágya, megélhetési problémák okai, önértékelési problémák, pályaelhagyás gondolata, szabadúszó lét előnyei-hátrányai, egyéb pénzszerzési lehetőségek, kiskapuk keresése, önmagunk megítélése a táncművészet világában.
Kutatási témájuk egyik fő eleme, hogy hogyan jelenik meg az érték, mint fogalom az élet különböző területein, illetve ennek erkölcsi és társadalmi kérdései. Szeretnék megérteni azt, hogy egyes gondolatok, karakterek, eszmék, kapcsolatok, esetleg tárgyak, melyekhez valós és képzelt jelentőséget kapcsolunk milyen értékeket hordoznak magukban szubjektív és objektív szempontok szerint figyelve.

Mi a Shift+Enter?
• Lehetőség a fejlődésre, tapasztalatszerzésre, együttműködésre
• Biztonságos keret az alkotásra
• Forma, amiben egymástól tanulunk
• Fórum a kérdésfelvetésekre, gondolatmegosztásra
• Egy ajtó a szakmai közösség felé
• Kapocs generációk között
• Platform egymás megismerésére

A Shift+Enter jelenlegi elemei:
• 2021 tavaszán három alkotópáros és egy trió dolgozik kéthetes, támogatott rezidenciában. Igény szerint a SÍN munkatársai konzultációs lehetőséget biztosítanak az alkotóknak bármilyen felmerülő szakmai kérdésben. A folyamatokat megosztás zárja a tapasztalatok, jövőbeli tervek és lehetőségek megvitatásával. Terveink szerint a járványhelyzet függvényében májusban egy közös esten mutatkoznak be az alkotók.
• Fényworkshop a Shift+Enter program résztvevői számára
• 2021 áprilisában Mészáros Máté új koreográfiájának alkotófolyamatához négy pályakezdő táncművész csatlakozik, hogy megismerkedjenek a kreációval, az abban résztvevő művészekkel, a kialakuló formanyelvvel és a SÍN munkájával.

Shift + Enter Program
Scroll to top