FELHÍVÁS – Nulladik lépés 5. / Határidő: 2022.10.03. éjfél

A 2022-23-as évadban ötödik kiadásához érkezett Nulladik lépés programunk.

Alkotók, alkotócsoportok jelentkezését várjuk, akik nem állandó társulattal, működési támogatási háttérrel dolgoznak, ezért munkájukban a produkciós folyamatot megelőző kutatási fázis anyagi háttere megoldatlan.
A SÍN Művészeti Központ missziójával összhangban olyan elképzeléseket várunk, amelyekkel az adott témát az alkotó a kortárstánc, a mozgás nyelvén, eszközeivel tervezi megközelíteni, keresi az új művészeti formanyelveket, megoldásokat.
A pályázatok elbírálásakor előnyben részesítjük azokat a felvetéseket, amelyek civil közösségekkel keresik az együttműködési lehetőségeket, a közös alkotás lehetőségét.
Előnyben részesítjük azokat, akik kutatásukba művészeti területen kívüli szakember(eke)t vonnak be.
Továbbá, keressük azokat a felvetéseket, amelyek a munka során mérlegelnek fenntarthatósági szempontokat, akár emberi, művészeti, gazdasági, társadalmi vagy ökológiai szempontból.

Bővebb leírás a művészeti terület fenntarthatósági lehetőségeiről az IETM 2021-es Rewiring the Network kutatásának összefoglalójában található ITT.

A program célja, hogy biztonságos alkotói környezetet nyújtson a résztvevők számára, amelyben a kutatás, a szabad alkotás, elmélyülés van fókuszban, amelyben az alkotóknak lehetősége van bemutató vagy megfelelési kényszer nélkül dolgozni. A kutatási támogatás keretösszegének meghatározásában igyekeztünk mérlegelni az idén tapasztalható kiugró inflációt és a kisvállalkozások adózási terheinek növekedését.
A program további célja a független kortástánc közeg erősítése, az elképzelések verbális megosztására való képesség fejlesztése, az egymásra való reflexió, valamint a művészeti és produkciós munka professzionális, lépésről lépésre való építésének fejlesztése.

Amit a program kínál:
– maximum 4 alkotó, -páros/csoport számára az alkotómunka követelményeitől függően 2-4 hetes rezidencia lehetőséget a SÍN Művészeti Központban 500.000-600.000 Ft közötti támogatással.
– Igény szerint művészeti, produkciós és adminisztrációs mentorálást egyénre szabva, a programban résztvevő alkotó által megjelölt mentor bevonásával. A mentor díjazását a SÍN Művészeti Központ biztosítja.
– A kéthetes rezidencia végén a kutatási eredmények prezentálása az alkotó által választott formában stúdió körülmények között, közös értékelés, további lehetőségek feltérképezése egyéni beszélgetések formájában.
Szakmai közeg biztosítása, melyben a résztvevők kérdéseket tehetnek fel egymásnak, illetve a programban résztvevő szakembereknek, a SÍN munkatársainak, reflektálhatnak egymás munkáira és felvetéseire.

A budapesti rezidenciákra 2022. november 1. és május 31. között kerülhet sor.
Fontos: a programban nem produkció létrehozását, hanem kutatási munkát támogatunk.

A programra az alábbi módon lehet jelentkezni:
– Maximum 500 szavas koncepció leírás, kérdésfelvetés, kiinduló pont
– Maximum 500 szavas bemutatkozás (opcionálisan linkekkel) – nem önéletrajzot várunk, hanem a művész szakmai bemutatkozását, művészeti érdeklődésének irányának, esetleges korábbi munkáinak bemutatásán keresztül
A jelentkezéseket a hodovan@sinarts.org címre várjuk.

A leírásban kérjük a 2-4 hetes rezidencia ideális idejének megjelölését. (A kutatási folyamat történhet több szakaszban is. )
A tárgyban Nulladik lépés 5. pályázat megnevezést kérjük megadni.
A közös gondolkodást, az úgynevezett “co-design” elvét erősítendő az idei évben is bevonjuk a Nulladik lépés előző kiadásának résztvevőit a pályázatokról való párbeszédbe. A beérkezett pályázatokat a Nulladik lépés 4. művészeivel megosztjuk, velük együtt vitatjuk meg a felvetéseket, majd a SÍN munkatársai ennek fényében döntenek a nyertes pályázatokról. A pályázó a pályázat beadásával hozzájárul, hogy SÍN munkatársai a pályázati anyagot a konzulensekkel megossza.
A programba lehetséges jelentkezni már megpályázott, vagy pályázaton nyertes művészeti koncepcióval, kérdés felvetéssel abban az esetben, ha a produkciós időszak még nem kezdődött el, illetve még a pályázati fázis előtti szakaszban lévő ötletekkel is. Azonban szeretnénk felhívni a pályázók figyelmét, hogy az előző évek döntéseinek tapasztalata alapján a kész produkciós terveket a döntési folyamatban rendszerint nem részesítjük előnyben.
A nyertes pályázók a kutatási folyamatuk eredményeit általuk választott formában és szakmai közegben, illetve a SÍN munkatársaival és a Nulladik lépés 5. programban résztvevő többi művésszel osztják meg, melyről a program során egyeztetünk. A kutatást és a prezentációt követően a SÍN munkatársaival értékelő beszélgetésre kerül sor, majd a pályázó írásbeli beszámolót ír a folyamatról.
Amennyiben a pályázattal kapcsolatban kérdés merül fel, a fenti hodovan@sinarts.org címre várjuk a leveleket.

Beadási határidő: 2022. október 3. éjfél

Október második felében a SÍN munkatársai kérhetnek online találkozót a jelentkezők kutatási tervének megvitatására. Várható döntés: 2022. október 28.

A Nulladik lépés az NKA IZP támogatásával jött létre.

FELHÍVÁS – Nulladik lépés 5. / Határidő: 2022.10.03. éjfél
Scroll to top