Mészáros Máté: A távolság mechanikája (részvételi séta) – Placcc Fesztivál 2022 / szeptember 11. @Széllkapu tér

Facebook esemény itt

– részvételi séta –
 
A köztéri előadás három eleme – a koreográfus által vezetett séta, a grafikákat tartalmazó füzet és a piktogramos köztéri táblák – most először élvezhető együtt.
Mészáros Máté 2019-ben bemutatott eredeti produkciójában a statikus és dinamikus testek térben való elhelyezését és mozgatását, az összeillő és össze nem illő rendszerek egy térbe zsúfolását, valamint a testek között keletkező távolságot vizsgálta. E problémakör érzékeltetésére a koreográfus eszközeként a megfelelő mozdulat megtalálása, azaz az absztrakció fizikai testre való lefordítása szolgált, a térben elhelyezkedő testek találkozásának variációit mutatta be, és ezáltal kívánta beindítani a szabad értelmezés lehetőségét a nézőben. A testek nem performatív képességük, hanem plasztikus, folyamatosan formálható anyagszerűségük miatt képzőművészeti perspektívába helyezték a táncot.
E képzőművészeti megközelítést gondolta tovább a koreográfus, amikor – Fischer Balázs grafikussal együttműködve – megalkotta A távolság mechanikája radikálisan új verzióját, amelynek bemutatójára 2021 júniusában a Placcc Dance keretében került sor.
Az előadás köztéri és részvételi, ugyanakkor installatív verziójában az alkotók újfajta befogadásra invitálják a nézőket, amikor az eredeti előadást meghatározó mozdulatsorokat és konstellációkat piktogramokra „fordítják le”, amelyeket végrehajtva a nézők maguk is előadókká válnak, és újrateremthetik az előadás koreográfiájának kilenc állomását.
A koreográfiák piktogramjait megtalálhatjuk a II. kerületben, a Millenáris és a Mechwart liget között egymástól kényelmes sétatávolságban, házak falán elhelyezett táblákon, továbbá a grafikák egy kiskönyvben is megjelentek – így azokat a vállalkozókedvűek egy digitális térkép segítségével akár önállóan is bármikor végrehajthatják.

A Placcc 2022 keretében pedig egy alkalommal közösen, egy hozzávetőlegesen egyórás séta keretében Mészáros Máté vezetésével járhatók végig az állomások.

Koreográfia és térkoncepció: Mészáros Máté
Grafika: Fischer Balázs
Füzetterv: Korolovszky Anna
Producer: SÍN Művészeti Központ
Időpont: 2022. szeptember 11. 17:00
Találkozópont: Széllkapu, Millenáris Park, 1027 Budapest, Margit körút
Ingyenes program, de részvétel regisztrációhoz kötött. 
Mészáros Máté: A távolság mechanikája (részvételi séta) – Placcc Fesztivál 2022 / szeptember 11. @Széllkapu tér
Scroll to top