SinArts

>>> Facebook esemény <<<

2022. 04. 29. (péntek)
16:00 – Mészáros Máté: A távolság mechanikája – Szentháromság tér
17:00 és 18:00 – Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap – Szervita tér
19:00 – Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás – Szentlélek tér
 
2022. 04. 30. (szombat)
11:00 – Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás – Szervita tér
16:00 – Mészáros Máté: A távolság mechanikája – Szentlélek tér
18:00 és 19:00 – Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap – Szentháromság tér
 
2022. 05. 01. (vasárnap)
11:00 – Gróf Ferenc, Rimóczi István (Bélaműhely): Eloszlás – Szentháromság tér
16:00 – Mészáros Máté: A távolság mechanikája – Szervita tér
17:00 és 18:00 – Gryllus Ábris – Somló Dávid: Minden Nap – Szentlélek tér
 
A Covid-19 járvány áldozatairól való megemlékezésként és a járvánnyal kapcsolatos társadalmi szolidaritást erősítendő Budapest Főváros Önkormányzata egy, a kortárs művészet eszközeivel létrehozott ideiglenes emlékmű állítását tervezi 2022. április 29. és május 1. között a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.
Az esemény tengelyét három ismert járványoszlop: Pest, Buda és Óbuda kiemelkedő emlékművei képzik, ezek jelölik ki a kortárs emlékezés helyeit. A Főváros területén, a Szervita téren, a Szentháromság téren illetve a Szentlélek téren álló járványszobrok fogadalmi emlékművek voltak: a 17-18. században hálából emelte őket egy település vagy közösség a pestisjárványok túléléséért. Jelenlétük állandó, a városkép szerves részei, de eredeti funkciójuk elhalványult, a rajtuk látható járvány- vagy pestisszentek: így például Borromei Szent Károly, Szent Rókus vagy Szent Rozália alakjai mára már kevésbé ismertek. E több száz éves emlékhelyek válnak most a kortárs emlékezés helyévé: az általuk megnyitott időkapun saját jelenünkbe érünk. A most készülő, tavasszal három napon át látható emlékmű egy eseménysorozat: anyagát mozdulatok és hangok alkotják, emlékművé pedig az emlékezők által válik.
 
MÉSZÁROS MÁTÉ: A TÁVOLSÁG MECHANIKÁJA – KÖZÖS TÉR
Mészáros Máté táncos-koreográfus előadása (A távolság mechanikája) közel harminc középiskolai diák valamint kortárs táncosok együttműködésével valósul meg. A járvány miatt alapvetően értékelődtek át a közelség és távolság fogalmai. A kényszerű távolságtartás miatt felértékelődött a jelenlét, de a közelséget félelmek járták át, sokunknak okozva nehezen feldolgozható feszültséget. Ennek a feszültségnek a megragadása és letevése, valamint a személyes és a közösségi kapcsolatok vizsgálata is a darab építőkövei.
Koreográfia és térkoncepció: Mészáros Máté
Előadók: SUB.LAB.PRO, AHA, valamint az Alternatív Közgazdasági Gimnázium és a Forrai Metodista Gimnázium és Művészeti Technikum, Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium diákjai
Az eredeti előadás társalkotói és előadói: Mészáros Máté, Jenna Jalonen, Vadas Zsófia Tamara, Porteleki Áron
Producer: SÍN Művészeti Központ
Időtartam: kb 30. perc
A Variációk emlékműre Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a BTM – Budapest Galéria és a Budapest Brand együttműködésében a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósul meg.
Variációk emlékműre – A távolság mechanikája -Közös tér – április 29 – május 1. @3 különböző helyszínen
Scroll to top