FELHÍVÁS – Nulladik lépés 4. / Határidő: 2021.10.30. éjfél

A SÍN Művészeti Központ programja

A 2021-22-es évadban negyedik kiadásához érkezett Nulladik lépés programunk.
Alkotók, alkotócsoportok jelentkezését várjuk, akik nem állandó társulattal, működési támogatási háttérrel dolgoznak, ezért munkájukban a produkciós folyamatot megelőző kutatási fázis megvalósításának anyagi háttere megoldatlan.
A SÍN Művészeti Központ missziójával összhangban olyan elképzeléseket várunk, amelyekkel az adott témát az alkotó a kortárstánc, a mozgás nyelvén, eszközeivel tervezi megközelíteni, keresi az új művészeti formanyelveket, megoldásokat. Keressük továbbá azokat a felvetéseket, amelyek civil közöségekkel keresik az együttműködési lehetőségeket, munkájukba nem professzionális csoportokat is bevonnak.
A program célja, hogy biztonságos alkotói környezetet nyújtson a résztvevők számára, amelyben a kutatás, a szabad alkotás, elmélyülés és azok megosztása van fókuszban, amelyben az alkotóknak alkalma nyílik bemutató vagy megfelelési kényszer nélkül dolgozni. A program további célja a független kortástánc közeg erősítése, az elképzelések verbális megosztására való képesség fejlesztése, az egymásra való reflexió, valamint a művészeti és produkciós munka professzionális, lépésről lépésre való építésének fejlesztése.

Amit a program kínál:
– 3 alkotó, -páros/csoport számára 2 hetes rezidencia lehetőséget a SÍN Művészeti Központban 200.000-400.000 Ft közötti támogatással.
Előnyben részesítjük azokat, akik kutatásukba művészeti területen kívüli szakember(eke)t vonnak be.
– Igény szerint művészeti, produkciós és adminisztrációs mentorálást egyénre szabva, a programban résztvevő alkotó által megjelölt mentor bevonásával.
A mentor díjazását a SÍN Művészeti Központ biztosítja.
– A kéthetes rezidencia végén a kutatási eredmények prezentálása az alkotó által választott formában stúdió körülmények között, közös értékelés, további lehetőségek feltérképezése egyéni beszélgetések formájában.
Szakmai közeg biztosítása, melyben a résztvevők kérdéseket tehetnek fel egymásnak, illetve a programban résztvevő szakembereknek, a SÍN munkatársainak, reflektálhatnak egymás munkáira és felvetéseire
– A Nulladik lépés program kapcsolódik a SÍN Crushing Borders elnevezésű nemzetközi rezidencia programjához. A Crushing Borders 2022-es pénzügyi kereteinek függvényében (a forráskeresés folyamatban) a Nulladik lépés művészei közül egy fő/alkotópáros lehetőséget kaphat a 2022-23-as évadban, hogy kéthetes külföldi rezidencián vegyen/-ek részt a Crushing Borders program egy partnerintézményében, melynek keretében a kutatási munkát folytathatják tovább.

A budapesti rezidenciákra 2022. január 1. és május 31. között kerülhet sor.
Fontos: a programban nem produkció létrehozását, hanem kutatási munkát támogatunk.

A programra az alábbi módon lehet jelentkezni:
– Maximum 500 szavas koncepció leírás, kérdésfelvetés, kiinduló pont
– Maximum 300 szavas bemutatkozás (opcionálisan linkekkel) – nem önéletrajzot várunk, hanem a művész szakmai bemutatkozását, művészeti érdeklődésének irányának, esetleges korábbi munkáinak bemutatásán keresztül
A jelentkezéseket a kovecs@sinarts.org címre várjuk.

A leírásban kérjük a kéthetes rezidencia ideális idejének megjelölését.
A tárgyban Nulladik lépés 4. pályázat megnevezést kérjük megadni.
A pályázatokat a SÍN munkatársai bírálják el, a Nulladik lépés program harmadik kiadásában résztvevő művészek konzultációjával. A pályázó a pályázat beadásával hozzájárul, hogy SÍN munkatársai a pályázati anyagot a konzulensekkel megossza.
A programba lehetséges jelentkezni már megpályázott, vagy pályázaton nyertes művészeti koncepcióval, kérdés felvetéssel abban az esetben, ha a produkciós időszak még nem kezdődött el, illetve még a pályázati fázis előtti szakaszban lévő ötletekkel is.
Amennyiben a pályázattal kapcsolatban kérdés merül fel, a fenti kovecs@sinarts.org címre várjuk a leveleket.

Beadási határidő: 2021. október 30. éjfél

Október első felében a SÍN munkatársai kérhetnek online találkozót a jelentkezők kutatási tervének megvitatására. Várható döntés: 2021. november 15.

A Nulladik lépés az NKA IZP Programjának támogatásával jött létre.

FELHÍVÁS – Nulladik lépés 4. / Határidő: 2021.10.30. éjfél
Scroll to top