Mészáros Máté: A távolság mechanikája / 2021.06.21. a Placcc Dance keretében

Koreográfia és térkoncepció: MÉSZÁROS Máté
Az eredeti előadás társalkotói és előadói: MÉSZÁROS Máté, Jenna JALONEN, VADAS Zsófia Tamara, PORTELEKI Áron
Producer: SÍN Művészeti Központ
Grafika: FISCHER Balázs
Füzetterv: KOROLOVSZKY Anna

Az eredeti előadásról bővebben ITT

Időpont: 2021. június 21. 18.00 és 20.00
Indulópont: Széllkapu, Millenáris Park, 1027 Budapest, Margit körút
Jegyinformáció: Támogatható ingyenes előadás.

Mészáros Máté a PLACCC Dance felkérésére és keretében valósítja meg A távolság mechanikája című előadásának köztéri és részvételi, ugyanakkor installatív verzióját.

Az eredeti produkcióban a statikus és dinamikus testek térben való elhelyezése és mozgatása, az összeillő és össze nem illő rendszerek egy térbe zsúfolása, valamint a testek között keletkező távolság vizsgálata állt a középpontba. E problémakör érzékeltetésére a koreográfus eszköze a megfelelő mozdulat megtalálása, azaz az absztrakció fizikai testre való lefordítása. A térben elhelyezkedő testek találkozásának a variációit mutatta be, és ezáltal kívántabeindítani a szabad értelmezés lehetőségét a nézőben. A testek itt nem performatív képességük, hanem plasztikus, folyamatosan formálható anyagszerűségük miatt képzőművészeti perspektívába helyezik a táncot.

Az előadás részvételi verziójában az alkotók egy egész másfajta befogadásra invitálják a nézőket. Az előadást meghatározó mozdulatsorok és konstellációk piktogramokra lettek „lefordítva”, amelyeket köztéren, egymástól kényelmes sétatávolságban fekvő pontokon, házak falán elhelyezett táblákon találhat meg a közönség, akik azokat akár önállóan is végrehajthatják – így az aktív nézői szerepből kvázi előadói szerepbe lépve, ugyanakkor a táblákat végigjárva a passzív megfigyelőben is egésszé áll össze az előadás koreográfiáinak folyamata – ez esetben az utcán.

A PLACCC Dance keretében az érdeklődők két alkalommal a korgráfus, Mészáros Máté vezetésével járhatják végig az útvonalat. A budapesti Margit körúton elhelyezett táblák a fesztivál lezárultával is megtalálhatóak lesznek. A jelen kiskönyv pedig a táblák hordozható változata, amit bárki, bármikor, bármilyen útvonal választásával használhatja, végighaladva az egyes mozdulatsorokon.

Mészáros Máté: A távolság mechanikája / 2021.06.21. a Placcc Dance keretében
Scroll to top