Fény által (2021)

Tervezett bemutató: 2021. május 21-22.

Ennek a munkának a kiinduló ötlete a fény és a sötét perem mezsgyéjén indul. Egy olyan fényforrásból ami nem a megszokott helyről felülről vetül a térre, hanem az ellenkező oldalról a talaj szintjéről, alulról világít fölfelé. A specifikus világításban helyezett testek plasztikus objektekké változnak és lehetőséget adnak egy absztrakt tájkép létrehozására. Ebben a formában tisztán a fizikai testekre építve és a fényt mint aktív alkotó elemet kombinálva egy illúziótól sem mentes előadás létrehozása a célom.

Az előadás alatt a fény mértéke folyamatosan változik ezáltal rámutat vagy elrejt részleteket az előttünk játszódó eseményekből. Ez a fajta bújócska arra készteti a szemlélődőt hogy a látott absztrakt formákat folyamatosan összekapcsolja a saját tudatában felvillanó jelzésekkel.

A fény tesz minket szemtanúkká.

A sötétben zajló események rejtve maradnak de elkerülhetetlen hogy a képzeletünkbe ne próbáljuk meg behelyettesíteni a hiányzó fényt, és azon gondolkodni, vajon mi történhet ott, amire nincs rálátásunk. Elvárások, előítéletek, elképzelt események, esetleg figyelem vesztés, remény vagy reménytelenség?

Az előadás egy koncentrált hang térben játszódik ahol az emberi hang a domináns. Ez a fajta szövegre épülő és konkrét jelentése bíró hang helyettesíti be a fény hiányában eltűnő részleteket, eseményeket.

Koreográfia, koncepció: MÉSZÁROS Máté
Előadók: HORVÁTH Nóra, NAGY Emese, OLÁH Balázs, MÉSZÁROS Máté
Fénytervező: DÉZSI Kata
Jelmez: Veronika KERESZTESOVA
Producer: SÍN Művészeti Központ
Koprodukciós partner: Trafó Kortárs Művésetek Háza
Támogató: NKA, EMMI

Fény által (2021)
Scroll to top