TIME AND DANCE MINI FESZTIVÁL

2020

TIME AND DANCE MINI FESZTIVÁL

Helyszín:
A SÍN Kulturális Központ és a Festiwal Ciało/Umysł közös programja a MU Színházban

A SÍN Kulturális Központ és a Festiwal Ciało/Umysł közös programja

2017-ben a SÍN Kulturális Központ és a varsói székhelyű Fundacija Ciało/Umysł együttműködésben valósította meg Time and Dance elnevezésű projektjét, melyet a Varsói Magyar Kulturális Intézet támogatott a lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretén belül.

A projekt célja a Magyarországon és Lengyelországban dolgozó fiatal kortárstánc alkotók segítése volt, melynek keretében három magyarországi és három lengyelországi alkotó nyílt pályáztatás útján kapott támogatást, hogy önálló produkciót hozzanak létre „idő és tánc” témakörben. A nyertes pályázók egy egyhetes közös elméleti workshop-on vettek részt Varsóban 2017 tavaszán, majd a produkciós időszakot követően 2017 októberében mutatták be alkotásaikat a varsói Ciało/Umysł Fesztiválon. 2018 márciusában egy minifesztivál keretén belül mutatkozik be a hat alkotás a MU Színházban. 

 

A program kurátorai: Edyta Kozak, Rácz Anikó
Mentorok: Rafał Dziemidok, Péter Petra
Produkciós vezetők: Krzysztof Kwiatkowski, Vámos Janka
Partnerek: SÍN Kulturális Központ, Fundacija Ciało/Umysł, Center for Contemporary Art – ZamekUjazdowski, Varsói Magyar Kulturális Intézet
Támogatók: Varsó Főpolgármesteri Hivatala, Lengyelország Kulturális és Nemzeti Örökségvédelmi Minisztériuma, Magyarország Külügyminisztériuma – Balassi Intézet, Center for Contemporary Art – ZamekUjazdowski, Nemzeti Kulturális Alap

A lengyelországi bemutató az Exchange: Change – Time and Dance program keretén belül valósult meg.

PROGRAM

Március 13.
20:00-20:40 

Dömötör Luca: UNI

Az uni egy latin előtag, ami olyan szavakat előlegez, mint egység, egyetemesség. Ugyanakkor egyet, egyedüliséget is jelent. Ez az ellentmondás adja a darab kiindulópontját, melyben az előadók egy absztrakt világot teremtve keresik útjukat. Nap, mint nap az együtt-levést gyakoroljuk, miközben folyamatosan egyensúlyozunk az egónk és az empátiánk, a vezető és a vezetett szerep között. Mégis mi az, ami összetart minket?

Koncepció: Dömötör Luca
Előadók: Dömötör Luca, Lévai Viola
Zenészek: Ifj. Balázs Elemér – billentyűk, Hencz Kornél – dob, Horváth Dániel Dudu – hegedű
Jelmez: nemkool fashion
Fény: Major Mátyás
Támogatók: Új Előadóművészeti Alapítvány, SÍN Kulturális Központ, Varsói Magyar Intézet, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Fundacija cialo/umysl, Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016/17, Centrum Sztuki Wspólczesnej Zamek Ujazdowski

LUCA

Március 13.
21:10-22:00

Lior Lazarof: Variation of Interior
(angol nyelvű előadás)

Lior Lazarof szólója egy valós idejű kísérlet; szerkesztett térben való létezés; egy olyan játék, amely a befogadóképesség szintjei között ingadozik; egy formalizált távolság, mely nagyobb intimitást kíván létrehozni.

Alkotó, előadó: Lior Lazarof
Alkotói partner: Andrási Attila
Támogatók: Műhely Alapítvány, L1 Egyesület, EMMI, SÍN Kulturális Központ, Varsói Magyar Intézet, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Fundacija cialo/umysl, Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016/17, Centrum Sztuki Wspólczesnej Zamek Ujazdowski

Lior Lazarof másolata
Március 13.
20:00-egész este

Aniela Kokosza: I give you time
(angol nyelvű előadás)

Az alkotó által kínált helyzet lehetőséget nyújt arra, hogy megszabaduljunk az idő nyomásától, megtaláljuk az időtől független lelkiállapotot, egy közös kísérlet, mely az adás és a kapás közötti határvonal megkérdőjelezésén alapul. Bár az idő nélküli térben való létezés éppen olyan paradoxon, mint a vákuumban való létezés, az alkotó-előadó mégis megpróbálja megosztani a komfort zónát a közönséggel, időt ad nekik. Az, hogy mit kezdenek az így kapott idővel, csak rajtuk áll.

fot Marta Ankiersztejn (3)

Március 14.
20:00-20:40

Biczók Anna: Precedents to a potential future
(angol nyelvű előadás)

Egy személyes lecture-performansz, amelyben a benyomások, képzelet és emlékek kapcsolódnak össze, eljutva a jelen pillanatáig. Mi az, ami nem látható? Melyik az a pillanat, ahol a jelentés megszületik? Hogyan egészíti ki egymást a szöveg, a hang, a kép és az érzet, hogy ezek együtt hozzák létre a jelenséget, amit „élménynek” nevezünk? A narratíva különböző kifejezésmódok által teljesedik ki egy előadásban, amely jelen van – vagy nincs jelen.

Alkotó, előadó: Biczók Anna Nanastrova
Zene: Varga Vince
Jelmez: Kasza Emese (MEI KAWA)
Fény és technikai konzultáció: Dézsi Kata
Külön köszönet: Fülöp László, Szabó-Székely Ármin

Támogatók: SÍN Kulturális Központ, Varsói Magyar Intézet, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Fundacija cialo/umysl, Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016/17, Centrum Sztuki Wspólczesnej Zamek Ujazdowski, Műhely Alapítvány

Wieczor etiud_1 fot. kasia chmura WWW-32

Március 14.
20:50-21:20

Ula Zerek: Exposure

Az előadást Eadweard Muybridge mozgástanulmányai inspirálták, aki több kamerából álló rendszerrel készített felvételeket különböző mozgásokról. Mozdulatokról készített állóképeit egymás mellé helyezve kreált mozgóképeket.
Az idő körkörös paradoxona Muybridge műveiben, valamint a vágyakozás, hogy megragadja az észrevétlent mind nagyon érdekes szempontok számomra. Az idő kérdéseinek feltérképezésében ütköztettem a mozgást a fotográfiával mind az együttműködés, mind az ellentétek szintjén.

Alkotó, előadó: Ula Zerek
Fotózás: Tomek Zerek
Zene: WODA – Adam Witkowski&Krzysztof Arszyn Topolski

Ula Zerek másolata
Március 14.
21:30-22:30

Aleksandra Bożek-Muszyńska: The day when V. made me think or how I got rid of procrastination
(angol nyelvű előadás)

“Kedves néző,
Csukd be szemed,
Engedd, hogy a kérdés felvetődjön,
Adj magadnak időt a válaszra…”

Violetta Villas egyszer azt énekelte: „Eljön ennek is az ideje…”
Az előadásban erre a kérdésre próbálunk választ találni: minek jön még el az ideje?
Az előadás elkészítésében az alkotó 30 éves és 50 év feletti nőkkel készített interjúk anyagát is felhasználta.

Alkotó, előadó: Ola Bożek-Muszyńska
Zene: Jakub Pałys
Jelmez: Ola Bożek-Muszyńska, Anna Czyżykiewicz

fot. K. Chmura_Cegiełkowska1

Allsupporters.logos.edited

Támogatók

TIME AND DANCE MINI FESZTIVÁL
Scroll to top