HIROAKI UMEDA: DRIVES @ Sziget Fesztivál

2016.08.11. 23h

HIROAKI UMEDA: DRIVES @ Sziget Fesztivál

Helyszín: Sziget Fesztivál
Az előadás az emberi testek és a vizuális elemek mozgásának dinamikájával foglalkozik. Az öt, karakterben egymástól nagyon különböző táncos a koreográfus által kreált közös mozgásanyaggal dolgozik, egyszerre hoznak létre individuális és egységes mozgást. Hiroaki Umeda ezúttal öt magyar táncossal dolgozik együtt idén nyáron: Drives előpremier a Sziget Fesztiválon.

A SÍN Produkció bemutatja:
Hiroaki Umeda: DRIVES 

Hiroaki Umeda ezúttal öt magyar táncossal dolgozik együtt idén nyáron,  az elkészült darab a Sziget után a Trafóban lesz látható szeptember 15.-én és 16.-án.

Az előadás az emberi testek és a vizuális elemek mozgásának dinamikájával foglalkozik. Az öt, karakterben egymástól nagyon különböző táncos a koreográfus által kreált közös mozgásanyaggal dolgozik, egyszerre hoznak létre individuális és egységes mozgást. “A koreográfiához a zenét én hozom létre, éles, elektromos hangokkal dolgozom. Az előadásnak fontos vizuális eleme lesz a vetítés, melyet magyarországi művészek hoznak létre. Az absztrakt geometrikus elemeket alkalmazó videó anyag, az elektronikus zene és a koreográfia együttese egy furcsán organikus teret hoznak majd létre.

Hiroaki Umeda japán koreográfust és multidiszciplináris művészt a japán avantgárd művészeti világ meghatározó, egyik legbefolyásosabb művészeként tartják számon. Előadásai intenzív vizuális elemeket hordoznak, koreográfiáinak központi eleme a digitális hátterű holisztikus művészi gondolkodás, az érzékszervek folyamatos stimulálása. „Nem üzenetekben gondolkodom, érzeteket akarok a nézőknek közvetíteni.” – vallja az alkotó.

Az előadás digitális vetítését készítő alkotócsapat tagjai – Hajdú Gáspár, Papp Gábor / XORXOR, Nagy Ágoston / Binaura – a technológia, a művészet és a design határterületén tevékenykednek. Piaci, technológiai projektjeik mellett munkájuk fontos része a kulturális szférával való együttműködés. Sok éve segítik a magyar tánc és színházi világ produkciónak létrejöttét digitális kreatív technológiai fejlesztésekkel. Többek között dolgoztak az Artus Társulat, a Tünet Együttes, a Forte Tarsulat, és a Góbi Rita Társulat darabjaiban is. Színházi munkáikban egyesül az újmédia- és videóművészet, a valósidejű grafikai programozás, a motion capture és a 3D tervezés.

Umeda minden darabja a fény-hang-kép-test inger gazdag négyszögében tett önfeledt barangolás… Megállíthatatlanul ömlenek a szélesvásznú, szemkápráztató digitális képek: egy emberforma a pislogó fénycsillagok rengetegében, a szél kavarta virtuális hóesésben, a szürkésfekete ”zajos képek” fogságában…Ülünk egy minden érzékszervünkre sokkhatást gyakoroló virtuális ingerrengeteg, egy installáció közepén, ebben a különös csillagközi, holisztikus audiovizuális tájképben, és csak kapkodjuk a levegőt erősen a székünkbe kapaszkodva. Utazunk.” Králl Csaba

Hiroaki Umeda módszere, az úgynevezett Kinetic Force Method és a magyar kortárstáncosok magas szintű technikai tudása ötvöződik az előadásban. Két távoli kultúra találkozása: hasonlóságok és a különbözőségek a vizualitás univerzális nyelvének segítségével. Umeda előadásaiban a csoportos viselkedés megnyilvánulásait, azoknak a tánc nyelvén történő kifejezését keresi. A próbafolyamat két szakaszban folyik, Hiroaki Umeda először 2016 májusában dolgozik két hetet a táncosokkal. A kreatív stáb magyar videó művészekkel  Júliusban és augusztusban kerül sor a második próbaszakaszra, az előbemutató  a Sziget Fesztiválon lesz, majd a bemutatóra a Trafó Kortárs Művészetek Házában kerül sor szeptemberben. Az előadás a SÍN Kulturális Központ, a Sziget Fesztivál, a Trafó Kortárs Művészetek Ház és a Pro Progressione Bt. koprodukciójában készül.

 

Koreográfus: Hiroaki Umeda
Előadók: Dányi Viktória, Frigy Ádám, Horváth Nóra, Nagy Emese, Varga Csaba
Zene: Hiroaki Umeda
Kreatív programozás, video: Nagy Ágoston, XORXOR: Csik-Kovács Zoltán, Hajdú Gáspár, Papp Gábor
Fény: Hiroaki Umeda, Nagy Zoltán
Külön köszönet: Suzuko Tanoiri, Kettinger Zoltán, Samu Bence, Csík-Kovács Zoltán
Producer: SÍN Kulturális Központ
Koprodukciós partnerek: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Sziget Fesztivál, Pro Progressione Bt.
Támogatók: Japán Alapítvány, Műhely Alapítvány

Támogatók

HIROAKI UMEDA: DRIVES @ Sziget Fesztivál
Scroll to top