SinArts

Bemutató:
2016. március 5-6.
SÍN Művészeti Központ

Helyszín:SÍN
Az előadás a tánc, a színház és a koncert határterületein mozog. A világra való reflexió kinyilatkoztatásoktól mentes formai lehetőségeit és az egymással való összekapcsolódás pontjait kutatja.

Egy táncos és egy zenész. Megszokott, klasszikus szerepek. De mi történik egy előadással, ha az előadók funkciója megváltozik? Ha a színházból vagy az életből jól ismert sztereotípiák környezetükből kiragadva absztrakttá válnak, és hirtelen új megvilágításba kerülnek? Amikor a hangszer elhallgat és a koreográfia ösztönös mozdulattá alakul? Létezik-e olyan barkochba, ahol érvényes válasz a ’lehet’, a ’talán’ vagy a ’nem tudom’? Egy táncos és egy zenész, akik a kölcsönös gyanú mentén tapogatják le egymás körvonalait, kérdésekkel és félreértésekkel haladnak a másik valósága felé. 

Az előadás rengeteg humorral, nagyító alatt boncolja fel két ember együttléteit, ahol az egymásból kiinduló, asszociatív gondolatok és a titkosan felépített, közös világ játékába bekúszik a valóság. Az előadók hol külső jelenségeket, hol egymást másolva jelenidőben hozzák létre a történeteiket.

Az előadás a tánc, a színház és a koncert határterületein mozog. A világra való reflexió kinyilatkoztatásoktól mentes formai lehetőségeit és az egymással való összekapcsolódás pontjait kutatja. 

 

Az alkotók:

Dányi Viktória
A Budapest Táncművészeti Szakközépiskolában tanult, diplomáját a London Contmeporary Dance School-ban szerezte. 2006 óta Budapesten dolgozik táncosként és koreográfusként. Dolgozott többek között Pataky Klárival, Gál Eszterrel, Nagy Zoltánnal, Molnár Csabával, Hód Adriennel, Berger Gyulával. A Bloom! dance collective alapító tagja. Két alkotóként jegyzett munkájával: City és Nyúzzatok meg elnyerte az év legjobb alkotásának járó Lábán Rudolf díjat, és mindkét darab bekerült a rangos Aerowaves Spring Forward fesztivál programjába, ahol Európa 20 legjobbnak ítélt előadása szerepel.

Porteleki Áron
Brácsás és dobos. A budapesti táncházmozgalomban nőtt fel, első hangszeres élményeit erdélyi adatközlőktől kapta. Később különböző budapesti iskolákban és mesterektől jazzt tanult, fő hangszere a dob lett. Számos kísérleti zenei, experimentális, freejazz, kortárs zenei és folk formáció és projekt aktív tagja, meghatározó alakja a budapesti underground zenei életnek. Zenészként és előadóként különböző kortárs tánc darabokkal turnézik itthon és a világban, többek között Dányi-Molnár-Vadas: Nyúzzatok meg; Mészáros Máté: Hinoki; Debreczeni Márton: Visszaröpülés. Nevéhez fűződő zenei formációk: Dorota, 12z, Czitrom-Porteleki duó; Poros; Trio Porteleki-Tärn-Pärnoja (Est/Hu); Argo; Gnú.

Alkotók, előadók: Dányi Viktória, Porteleki Áron
Zene: Porteleki Áron
Rendező: Dányi Viktória
Dramaturg: Zsigó Anna
Fény: Dézsi Kata
Fotó: Hevér Zsófia
Produkciós vezető: Rácz Anikó

Limitált nézőszám, jegyfoglalás ajánlott: vamos@sinarts.org
Jegyár: 1.500Ft

Támogatók

DÁNYI VIKTÓRIA-PORTELEKI ÁRON: BIG BLONDE & JOHN – AMÍG TE DOLGOZOL (2016)
Scroll to top