TIMOTHY AND THE THINGS: ANYÁDÉK RAJTAM KERESNEK |utoljára a MU színházban!

2018.03.11. 20:00

TIMOTHY AND THE THINGS: ANYÁDÉK RAJTAM KERESNEK |utoljára a MU színházban!

Helyszín:MU Színház
Az előadás hétköznapi érzésekből és helyzetekből létrehozott táncokon keresztül hasznosítja a látszólag haszontalanul töltött időket.

Az előadás hétköznapi érzésekből és helyzetekből létrehozott táncokon keresztül hasznosítja a látszólag haszontalanul töltött időket.

Mi lehet annyira fontos, hogy három napja képtelen vagy minket visszahívni? Mi az a dolog, amit nem lehet megszakítani öt percre? Nem lehet így eltűnni! Senki nem engedheti meg magának, hogy így eltűnjön. 

(hópehelykategorizálás, vacsorán feszengés, a teregetés lélektana, nem én vagyok a hülye, a mai napi teendők besűrítése a holnapba, egyre öregebb vagyok, ceruzakopást szemlélni, ezt tegnap kellett volna mondani, hogyan szuszog a másik, belefeledkezni valakibe, mit gondolnak rólam, mit nem lehet érteni)

“Fülöp és Cuhorka van a színpadon, és nem szerepek. Személyiségük, jelenlétük áttör minden szituáción, pózon és szerepjátékon. Úgy beszélik, azzal a természetességgel és naiv rácsodálkozással ezt az összetett, szinkretikus mozgásnyelvet, hogy a nézőben szinte fel sem merül, hogy rögzített koreográfiát lát. Nincs görcs, nincs kimódoltság, a tánc a levegővétel keresetlenségével és könnyedségével szakad ki a testekből. A koreográfia szó hallatán elsőre mindig valami kötött, merev, betanult, esztétizáló struktúra ugrik be az embernek, el se tudja képzelni, hogy lehet ez másképp is, mondjuk úgy, hogy a koreográfia egy a mozdulatokkal együtt élő, friss, levegős színpadi jelenléttel lesz azonos. Néha úgy érzékelni, mintha Nizsinszkij-reminiszcenciákat látnánk, máskor egy romantikus balett nagyjelentének hősét és hősnőjét, amint a férfi teljes erőbedobással hevül a szendén pislogó balerina körül, megint máskor sziporkázó talajbalettet vagy olyan partnerolást, amikor Fülöp minden igyekezetével csak Cuhorka hűlt helyét ragadja meg, mert mindig mindenről lemarad. A legtitokzatosabb és legizgalmasabb az egészben mégis az, ahogy ez balettnyelvet is odavissza kiforgató mozgásnyelvi kalandozás minduntalan kiegészül „vadhajtásokkal”: a profán, nem táncos és akár nem is kifejezetten esztétikus mozdulatok radikális használatával. “ (Králl Csaba, kritikus)

Cuhorka Emese kortárs táncművész, alkotó és pedagógus, a magyar táncélet népszerű alakja. 2011-ben végzett a Budapest Kortárstánc Főiskolán. Munkájában meghatározó, hogy titkos gyerekkori rögtönzéseit teljes formai szabadságban kezdte. Hivatásos alkotóként ez a kísérletezési ösztön egy ítéletmentes, formai kötöttségeket felszabadító szemléletté érett. 8 éve dolgozik Hód Adriennel, három előadásukat Európa legjobb táncelőadásai közé választották. Eddigi pályája során 3 előadás kapott Lábán Rudolf-díjat, melyekben alkotótárs és előadó. Jelenleg a Hodworks, Timothy and the Things, Molnár Csaba és a Tünet Együttes előadásaiban látható.

Fülöp László fiatal táncos, koreográfus, az L1 Egyesület tagja, szintén a Budapest Kortárstánc Főiskolán végzett, azóta számtalan hazai és külföldi alkotóval és társulattal dolgozott együtt, valamint saját darabokat készített a SÍN Kulturális Központtal együttműködve. Legutóbbi darabja „there’s an elephant in every room…” címmel Lábán Rudolf-díjat nyert 2015-ben. Érdeklődésének középpontjában a különböző kommunikációs és viselkedési mintázatok és stratégiák vizsgálata áll, valamint ezek összetettségének megragadása és megmutatása egy közérthető, de személyes nyelvezeten keresztül. Ők ketten már a főiskolai évek kezdete óta folyamatosan dolgoznak együtt, és most, a Timothy and the Things név alatt ismét közös kutatásba fogtak az emberi jelenségek azon ismerős-ismeretlen halmazáról, amely mozgásban tartja viszonyainkat a hétköznapok során.

Alkotók, előadók: Cuhorka Emese, Fülöp László
Zene: Antonín Dvořák: IX. “New World” Symphony, Mizsei Zoltán
Fény: Pete Orsolya
Jelmez: Kasza Emese / Mei Kawa
Produkciós vezető: Trifonov Dóra
Producer: SÍN Kulturális Központ

Támogatók: Nemzetközi Visegrádi Alap, Nemzeti Kuturális Alap, Open Latitudes3 – Culture Europe Programme, L1 Egyesület, Műhely Alapítvány, MU Színház

Következő előadások:
2018.03.11. 20:00 Budapest, MU Színház
2018.04.20. New York, NYU Skirball Center
2018.04.25. New Orleans, Contemporary Arts Center

Trailer a SÍN Kulturális Központ Vimeo oldaláról.

A teljes videó megtekintéséhez szükséges jelszóért keressenek minket.

Támogatók

TIMOTHY AND THE THINGS: ANYÁDÉK RAJTAM KERESNEK |utoljára a MU színházban!
Scroll to top