MÉSZÁROS MÁTÉ: HINOKI

2014.10.24-25.

MÉSZÁROS MÁTÉ: HINOKI

Helyszín: Trafó
Elmúlás – rombolás – újjáteremtett valóság. Különleges triptichon. Mészáros Máté, a Wim Vandekeybus vezette belga Ultima Vez társulat tagja, legújabb darabjában erre a különös háromszögre koncentrál.

Elmúlás – rombolás – újjáteremtett valóság. Különleges triptichon. Mészáros Máté, a Wim Vandekeybus vezette belga Ultima Vez társulat tagja, legújabb darabjában erre a különös háromszögre koncentrál. Találkozásokat és mindenki számára ismerős konfliktusokat tolmácsolnak a  táncosok és Porteleki Áron, aki zenészként aktív szerepet vállal az előadásban, akinek virtuóz játéka élőben követi le a táncosok mozgását ütő- és zörgő hangszereivel.

Mészáros Máté fizikalitás és a mozgás nyelvére fordított le egyetemes, megválaszolhatatlan kérdéseket, ösztönöket és érzéseket: a rombolás igényét, az újrakezdés lehetőségeit, az elmúlást és a gyászt, a magányt és a kétségbeesést. Fekete polifoam törmelék borítja a színpadot, holdbéli táj veszi körül a táncosokat. A táncosok harcolnak vele, eltemetik benne egymást, vagy romantikus táncukkal varázsolják el a nézőt. A szereplőgárda pedig nem akármilyen, a koreográfus választása olyan táncosokra esett, akik külföldön is folytattak tanulmányokat, dolgoztak, itthon kevéssé megszokott mozgásnyelvet is beszélnek.

„A Hinoki erénye a terjedelmi fegyelmezettség, ám struktúrája gyakran elveszik. A látvány azonban végig izgalmas marad. A Krasznahorkai László az Isei szentély újjáépítése című novellája (in: Seiobo járt odalent, 2008) ihletettségében fogant táncmű a – húszévente megújított szentély történetének analógiájára – az elmúlás – rombolás – újjáteremtett valóság hármasán alapszik. Képei elgondolkodtatnak, egyesek közülük talán egészen hosszan fejünkben maradnak. Messzire ment, messziről visszajött, világlátott táncosainak (és generációjuknak) sorsa, sora, játéka pedig összességében a színház falain kívüli, széles világ látásához, értéséhez is hozzá tesz ezzel az estével.” (Halász Tamás, kritikus)

Koreográfia: Mészáros Máté
Alkotók – előadók: Dányi Viktória, Horváth Nóra, Juhász Péter, Mészáros Máté, Mikó Dávid, Porteleki Áron, Varga Csaba
Zene: Porteleki Áron
Jelmez: Kalicz Klára
Tér: Mészáros Máté
Fény: Stadler Ferenc, Vajda Máté

Producer: SÍN Kulturális Központ 
Koprodukciós partner: Trafó Kortárs Művészetek Háza
Támogatók: A Kultúra Európa program Life Long Burning projektje, Ultima Vez, Trafó Kortárs Művészetek Háza

A koreográfusról

Mészáros Máté 1999-ben végezte el a Magyar Táncművészeti Főiskolát, majd három évet töltött el a Szegedi Kortárs Balett-nél. Később külföldre ment, ahol olyan világhírű koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Sharon Eyal, Amanda Miller, Roberto Galvan, Myriam Naisy, Robin Orlin. Az elmúlt években több magyar kortárstánc társulat felkérésére is készített koreográfiát (Duda Éva Társulat, Közép Európa Táncszínház), workshopokat tart világszerte. Hinoki a legutóbbi munkája.

Máté Mészáros: HINOKI – trailer from SIN Culture Centre on Vimeo.

A teljes videó megtekintéséhez szükséges jelszóért keressenek minket.

Támogatók

MÉSZÁROS MÁTÉ: HINOKI
Scroll to top