SinArts

2014. szeptember 4. 17.00 és 20.00

ATLAS BUDAPEST

Helyszín: MU Színház
A projekt az OPEN LATITUDES 3. európai program keretében valósul meg, a SÍN Kulturális Központ szervezésében. A network koncepciója szerint ugyanaz a közösségi színházi projekt minden partnerszervezet otthonába ellátogat, így többek között Lisszabon, Lille, Gent és Milánó után érkezik most Budapestre a portugál alkotó csapat, hogy 100 különböző foglalkozású civillel dolgozzon együtt a színpadon.

A Mu Színház és a SÍN Kulturális Központ évadnyitó előadása
ATLAS BUDAPEST
Szeptember 4. 17h és 20h, MU Színház 70-453

Az ATLAS BUDAPEST egy rendhagyó színházi előadás, amely 100 magyarországi civil szereplő életére, foglalkozására, karakterére épül a portugál rendezők koncepciója alapján. 100 ember közösen hozza létre 100 különböző életpálya, 100 külön egyéniség atlaszát, a társadalom színpadi lenyomataként. 70-462

A CasaBranca rendezői, Ana Borralho és João Galante Lisszabon, Milano, Lille, Párizs, Sao Paolo és sok más város után most Budapesten valósítják meg produkciójukat. 

Az ATLAS előadás 100 embert hoz össze egyetlen színpadon: 100 különböző életpályát, 100 különböző identitást. Az ATLAS az emberi társadalom szerveződésének egyfajta atlasza, amely az embereket a társadalomban betöltött szerepük alapján mutatja be. Az ATLAS nem csak előadás: egy eszme, egyParajumpers Echo projekt, egy közösség, egy kapcsolat a térrel. Összetartozó emberek megismételhetetlen eseménye egy adott térben és időben. Az előadás arra a meggyőződésre épül, hogy a művészetnek aktív szerepet kell vállalnia a társadalomban. Az élet és művészet összefügg. Ahogy Beuys mondta: „Mi vagyunk a forradalom.”

 

Előadók: 100 különböző foglalkozású budapesti/magyarországi résztvevő
Koncepció és Művészeti vezetők: Ana Borralho & João Galante
Művészeti munkatársak és csoport vezetők: Catarina Gonçalves, Tiago Gandra, André Uerba and Cátia Leitão (Alface)
Produkciós vezető: Andrea Sozzi and Maria João Garcia
Produkciós vezető Budapesten: Szabó Adrienn
Produkció: casaBranca

Köszönet Mark Deputternek és az ATLAS BUDAPEST összes résztvevőjének
Támogatók: SÍN Kulturális Központ, Open Latitudes, az Európai Unió Kultúra programja, MU Színház

Jegyek foglalhatók a MU Színház elérhetőségein.

Ízelítő a lisszaboni előadásból:

Atlas, 2011 from AnaBorralho JoaoGalante on Vimeo.

A SÍN Kulturális Központ és nyolc másik európai kulturális szervezet részvételével indult el 2013 májusában az Open Latitudes 3 nevű európai projekt, mely 2016 decemberéig tart. Az Európai Unió Kultúra 2007-2013 keretprogramja által támogatott művészeti projekt fő célja, hogy nemzetközi együttműködésre ösztönözze a kortárs előadó-művészet és tánc területén dolgozó hazai művészeket, segítse az alkotók társadalmi elismertségét, hogy alkotásaikkal eljuthassanak Európa színpadaira és a nézőkhöz. A SÍN Kulturális beste online casino Központ rezidenciák biztosításával és koprodukciók létrehozásával teremt lehetőséget arra, hogy valós párbeszéd és mobilitás alakuljonParajumpers Extra Long Coat ki a programban résztvevő alkotók között, valamint partnereink bevonásával magyar és külföldi előadások forgalmazását segíti Európa-szerte. Az Open Latitudes 3 jóvoltából a SÍN eddig Réti Annának, Vadas Zsófia Tamarának és Mészáros Máténak tudott rezidencia-támogatást biztosítani, Fülöp László és Boross Martin már bemutatott, illetve Téri Gáspár készülő előadását pedig koprodukciós keretből támogatta a hálózat.

Az Open Latitudes 3 kiemelt fókusza – az előadások létrehozása és forgalmazása mellett – a közösségi színház szerepének erősítése a helyi közösségekben. A hálózat tagjai közösen választottak ki egy közösségi projektet, amely mind a 9 partnerszervezet otthonába ellátogat, így Lisszabon, Lille, Gent és Milánó után érkezett most Budapestre a portugál alkotó csapat, hogy aztán Varsóban, Lausanne-ban, és egy francia kisvárosban, Valenciennes-ben folytassák a munkát 100 különböző foglalkozású helyi civil bevonásával.

A CasaBranca ATLAS című projektje egyszeri alkalomként indult útjára 2011-ben Lisszabonban a rendező-páros Ana Borralho és João Galante irányításával, de olyan sikeresnek bizonyult és olyan intenzív érdeklődés mutatkozott iránta, hogy Budapesten immár a tizenötödik város Atlas-át rajzolták meg Brazíliától Észtországig egy-egy hetes workshop után a színpadon, és a jelenlegi meghívások alapján számos további város vár rájuk.

Az alkotók egy héten keresztül, napi 3-4 órás workshopokat tartanak az önkéntes résztvevőknek, eleinte két kisebb csoportban, majd összpróbák következnek az összes szereplő részvételével, hogy a közös munka nyolcadik napján színpadra kerüljön a közös alkotás. A workshopok a résztvevők foglalkozására, hivatására koncentrálnak, a szereplők önmagukról beszélnek, önmagukat fogalmazzák bele az előadás struktúráját képező fix mondatba. A workshopon sok szó esik azokról a szociális és társadalmi problémákról, amelyek a közösség tagjait jelenleg leginkább foglalkoztatják, hogy aztán a portugál rendezők segítségével ezek a témák is megtalálják helyüket az előadásban.

Budapesten a SÍN Kulturális Központ partnere a közösségi színházi projektek felé egyre nagyobb érdeklődéssel forduló MU Színház, akik befogadó színházként helyet biztosítottak mind az előkészületeknek, mind az előadásoknak.

Az előadásban elhangzó minden mondat a résztvevőktől származik, mindenki azt mondja el, amit önmagáról fontosnak és igaznak gondol. A rendezők szerepe egyrészt az, hogy megnyissák a résztvevőket, őszinteségre és bátorságra bíztassák őket, hogy mutassák meg önmagukat egymásnak és majd a közönségnek. Másrészt aztán az előadás nagyrészt fix szerkezetében helyükre rendezik az egyes megszólalásokat, megtalálják a közösség által hangsúlyozni kívánt gondolatok helyét, megtalálják a karakterek és megszólalások jó ritmusát.

A résztvevőktől sok-sok pozitív visszajelzést kaptunk, és nagyon jó érzés volt látni, ahogy az első próbától kezdve fokozatosan, de gyorsan közösség formálódik a nagyrészt idegenek alkotta csoportból. Jó élmény volt figyelni, ahogy megnyílnak egymás előtt, őszinték és közvetlenek lesznek. Mindez a hat fős portugál csapat nyitottságának és közvetlenségének, szeretettel és kíváncsisággal teli kommunikációjának köszönhető, ami minden jelenlévőt mélyen megérintett. A szereplők pár nap után már korábban érkeztek, hogy beszélgessenek egymással, és együtt indultak bulizni a próbák után. Az is érdekes élmény volt, ahogy néhány nap elteltével elhozták a barátaikat, ismerőseiket, hogy ők is álljanak be közéjük, vegyenek részt az előadásban. Így sikerülhetett azt is elérni, hogy az előadás a jelenlegi társadalom minél színesebb képét mutassa. Nagy igényt érzünk részükről, hogy további közös programokba vonjuk be őket, megtartsuk a közösséget, amennyire ez lehetséges. Az alkotók korábbi tapasztalati alapján az is gyakori, hogy a közösség kisebb-nagyobb része önmagát szervezi tovább közösséggé, például színjátszó csoportok alakulnak belőlük.

Ahogy a rendező, Ana Borralho elmondta, minden ATLAS egyfajta csere, hiszen minden résztvevő – alkotók és szereplők egyaránt – egyformán profitál a közösen eltöltött időből, a megosztott élményekből.

ATLAS BUDAPEST
Scroll to top